maandag 14 maart 2011

Milieu in Europa

Europa heeft een gemeenschappelijk standpunt vastgelegd voor de inzameling en recyclage van elektronisch afval. De lidstaten zullen op termijn jaarlijks 65% van de afgeschreven elektrische en -onische apparaten op hun nationale markt moeten verzamelen. 
De onderhandelingen duurden twee jaar. De richtlijn stond reeds 4 jaar vast, men zal nu beginnen met 45% en dit moet opgedreven worden naar 65%. Het moeilijkste tijdens de onderhandelingen was het toepassingsgebied. Uiteindelijk is besloten dat na 6 jaar, buiten een paar uitzonderingen, alle apparaten onder de richtlijn vallen. Joke Schauvliege wierp de controle en inspectie van de export van deze afval op tafel. Antwerpen is een belangrijke doorvoerhaven voor dit product. Ze verkreeg een waterdichte regeling. Dit alles moet nu voor het Europees parlement komen, in de tweede helft van dit jaar zouden daar de onderhandelingen beginnen.
Verder overweegt de EU commissie  een Europees verbod op plastiek wegwerpzakjes.
  "Het is duidelijk dat de huidige trends in de sector van de plastic verpakkingen niet duurzaam zijn. De impact op het milieu en de zeeën is maar al te zichtbaar", zei Potoncnik op een vergadering van de Europese ministers van milieu. De problematiek zal volgens Potocnik worden bestudeerd in brede lijn.
 (belga/adha)

1 opmerking:

  1. Mooi initiatief! Het is een goed begin om deze noodzakelijke processen goed bij de wortels aan te pakken, zodat dit in de toekomst alleen nog maar op de betere manier kan gaan en dat is natuurlijk altijd gunstig voor het milieu. Met iets meer voorlichting komen we namelijk erg ver!

    BeantwoordenVerwijderen