dinsdag 19 februari 2013

De Belgische film is TOP

Le monde nous appartient, de wereld hoort ons toe. Dit bewijst de nieuwe Brusselse film letterlijk en figuurlijk. Want de wereld hoort hen toe met de muziek van Ozark Henry en Stephan Streker als regisseur. De Belgische film is de  laatste jaren uitstekend en wedijvert met de beste filmmakers van de wereld. We zijn gegeerd in hollywood. En dat het kwaliteit is, is te zien aan de nieuwe productie van Streker. Streker is nog jong, en hij maakte dan ook een film over het Brussel met zijn generatie in. Twee twintigers die hun plaats in de wereld zoeken. Een wereld vol met onzinnig straatgeweld, materialistisch gemotiveerd.Het nachtleven en de georganiseerde misdaad zijn de tegenspelers met als decor het zwarte Brussel.
Streker brengt zijn publiek in de positie van observeerder. Hij be- of veroordeelt niet, hij geeft met zijn regisseurswerk de naakte 'waarheid' weer. Niet alleen het script is treffend, ook het  camerawerk, de enscenering van de scenes. Drama en lens verliezen elkaar niet uit het oog. Het beeld speelt raak in op het script en de opbouw van de spanning. Een pracht film, een Belgische film waar we trots op mogen zijn.



De film wordt foutloos voortgestuwd door de klanken van Ozark Henry, wiens etherische muziek perfect past bij de sfeer die Streker wil oproepen. De intense samenwerking tussen cineast en componist creëert een waarlijk unieke atmosfeer die heel lang in je kleren blijft hangen. In één muzikale montage laat Streker zijn personages zelfs een Ozark Henry-song meezingen. Achteraf heb je zin om het hele filmteam een staande ovatie te geven.

[Le monde nous appartient – Regie: Stephan Streker met o.a. Vincent Rottiers, Ymanol Perset, Olivier Gourmet en Sam Louwyck. 1u28, alleen in Brussel en Antwerpen in de bioscoop]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten