maandag 18 februari 2013

Belg krijgt pluim van Bill & Slim

Sinds 1 augustus 2012 is Bram Govaerts, directeur van het Programa Global  de agricultura, een landbouw programma in Mexico. Bram is Belg,specialist in productie systemen in de landbouw. Hij haalde zijn doctoraat in Leuven als Biowetenschappelijke Ingenieur. Sindsdien is hij aangesteld als adjunct directeur van CIMMYT, een bio technologische landbouw programma in Mexico.  Deze organisatie houdt zich bezig met de evaluatie van technologie in de landbouw, vooral toegespitst op Mexicaanse landbouwproducten. Door het werk van Bram, konden de Mexicaanse boeren in 2009 reeds de vruchten plukken van het onderzoek en duurzame traditionele landbouw in de praktijk omzetten. Het gaat over het verbeteren van zaden door authentieke zaden aan te passen. MasAgro, het bedrijf dat uit deze innoverende werking ontsproot, werkt nauw samen met Bram. Zij verleggen grenzen in de duurzaamheid van traditionele landbouw. Zij trekken vooral sponsors aan. Bram gaat verder, hij is nu ook verantwoordelijk voor de supervisie van het personeel van AC in heel Latijns Amerika. Van hieruit wil hij een globale wereldvisie creeren over landbouw. Hij ligt mee aan de basis van verschillende landbouw organisaties,zoals WHEAT, MAIZE, CCAFS  landbouworganisaties, die met duurzaamheid te maken hebben en zoals in het geval van het laatste, ook met de klimaatsverandering.   
Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij twee heren over de vloer kreeg die ook begaan zijn met deze zaken: Bill Gates en de Mexicaanse miljardair Slim.
 
Bill Gates en zijn collega-miljardair Carlos Slim hebben niets dan lof voor het Mexicaanse onderzoeksproject van de Belgische bio-ingenieur Bram Govaerts (32). ‘Ik ben er nog altijd niet goed van', zegt de apetrotse Leuvenaar, die de miljardairs een rondleiding gaf op zijn proefvelden.
‘Nadat ik gedineerd had met Bill Gates en Carlos Slim, vroegen ze mij of de maaltijd me had gesmaakt. Maar ik had er geen idee van wat we net hadden gegeten, zo gefocust was ik op het gesprek met die twee.' Bram Govaerts kan het nog altijd niet goed vatten.
De Leuvense bio-ingenieur leidt in Mexico een baanbrekend onderzoeksproject dat ernaar streeft de tarwe- en ­maïsproductie in Mexico met 85 procent te verhogen.
De aandacht van de miljonairs werd gewekt door de manier van werken van Bram Govaerts. Die verzamelt de kennis van duizenden Mexicaanse boeren wat betreft de beste wilde maisrassen. Dat kan helpen in de ontwikkeling van granen die beter bestand zijn tegen droogte, koude en ziektes.
De Microsoft-oprichter en de topman van telecomreus América Móvil – samen zijn ze zo'n 105 miljard euro waard – waren zo onder de indruk van Govaerts' werk, dat ze hem hoogstpersoonlijk een hart onder de riem kwamen steken. En, misschien nog belangrijker dan de eer: ze pompen miljoenen in het project.
                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten