maandag 17 december 2012

Koffie is gezond

Uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse Cancer Society blijkt dat 4 kopjes koffie per dag het risico op mondkanker halveren door de vorming van tumoren in mond en keel tegen te gaan. Zelfs bij rokers en drinkers blijft dit positieve verband overeind. Ook cafeïnevrije koffie heeft een gelijkaardig effect, alleen minder overtuigend. Thee blijkt daarentegen geen bescherming te bieden tegen mondkanker.
 
De studie toont aan dat cafeïne niet aan de basis ligt van het kankerwerende effect van koffie. De onderzoekers stellen dat natuurlijke antioxidanten (honderden verschillende stoffen) verantwoordelijk zijn voor de positieve werking. Eerder onderzoek lijkt de bevindingen bovendien te ondersteunen. Zo werd twee jaar geleden al ontdekt dat dagelijks koffie consumeren het risico op kanker met 39 procent kan terugschroeven. Daarnaast zou koffie ook helpen bij het voorkomen van beroertes en Alzheimer.

Evenwicht
Toch wil dit niet zeggen dat je plots liters koffie per dag moet gaan verzetten. Te veel zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk. Ook zwangere dames moeten opletten met koffie, want overmatige consumptie vergroot de kans op abnormaal kleine baby's.

Koffie & kanker
Het onderzoek van de Amerikaanse Cancer Society begon reeds in 1982. Ze onderzochten ruim 1 miljoen mannen en vrouwen, waarvan 868 stierven aan mond- of keelkanker over een periode van 30 jaar. De eet- en drinkpatronen van de deelnemers werden grondig geanalyseerd en na afloop van de grootschalige studie kwam duidelijk naar voren dat koffiedrinkers een opvallend kleinere risico lopen op kanker.

Wie meer dan vier tassen per dag drinkt, heeft 49 procent minder kans op tumoren in verhouding tot wie bitterweinig (tot geen) koffie drinkt. Cafeïnevrije koffie lijkt ook effect te hebben, maar door het kleine aantal gebruikers konden de onderzoekers geen duidelijke conclusies trekken. Theedrinkers krijgen helemaal geen bescherming tegen mondkanker.
En onze koffieboy deed een rondedansje! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten