dinsdag 18 december 2012

Vlaamse havens groeien, naar elkaar?

 
Het stadsbestuur in Antwerpen is nieuw, maar de haven blijft in bekende handen. Van Peel, die al jaren havenschepen is, gaat verder met zijn opdracht en in dezelfde lijn. Een van zijn standpunten is de toenadering met de haven van Zeebrugge. Zij hebben elk hun specialiteit en vullen hierdoor elkaar perfect aan, zonder concurrenten te zijn. Dat hebben de havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge al een tijdje door. 
 
 
 
 
De twee havens gaan vooral samenwerken in de containersector. Het bedrijfsleven en de Nationale regering waren hierin vragende partij. Als de Vlaamse havens samenwerken kunnen zij een sterke concurrerende rol innemen tegen de groeiende haven in Rotterdam. De federale minister voor Economie, Johan Vande Lanotte, spreekt niet alleen als minister van economie, maar ook als voorzitter van de haven van Oostende. Hij wil de bedrijven de kans geven om met grote containerschepen naar Zeebrugge te komen. Vanuit deze haven kan dan de logistiek naar Antwerpen verzorgd worden. 
In samenspraak met Hilde Crevits, Vlaamse Mibiliteitsminister, willen de twee havens met een gezamelijke merknaam naar buiten komen. Onder deze merknaam zouden ook andere Vlaamse havens vallen. Een eensgezind gezicht naar de internationale markt toe.
Welke naam dit zou worden, is waarschijnlijk nog de grootste struikelblok. Onder één naam, verdwijnt uiteraard de individuele persoonlijkheid: Antwerpen Zeeplatform, bv, voor Zeebrugge nog aannemelijk, laat geen plaats toe voor Zeebrugge als naam zelf, tenzij het woordje 'zee'. A-be Zeeplatform, zou mooier zijn, de A van 't stad, de be. van Belgie en de zee van brugge.
De naam zelf is volgens Coene, voorzitter van haven Zeebrugge, geen moeilijkheid, wel de samenwerking zelf. 'Als samenwerking met de haven van de scheldestad makkelijk was, hadden we dat al eerder gedaan.' Ook in Antwerpen horen we dat een toenadering naar Zeebrugge niet makkelijk ligt. 'Onze lokale verankering is onze troef. Ik wel samenwerken rond digitalisering, douane of milieureglementering. Maar Zeebrugge als voorhaven van Antwerpen... Sorry, niet met mij." Aldus een Antwerpse stem.
Afwachten of dit uitgroeit tot groot goed nieuws!

2 opmerkingen:

  1. Het zou alleen maar goed als ze tegen elkaar op kunnen concurreren. Ook al denk ik dat de haven van Rotterdam echt wel groter blijft.

    BeantwoordenVerwijderen