dinsdag 18 december 2012

El condor pasa

De wereld vergaat....of niet. Het enigste dat we met zekerheid weten is dat hij door draait. Op volle toeren en in al dat gedraai gebeuren er mooie dingen. Vorige maand, bijvoorbeeld, heeft de Zoo van Buenos Aires 6 condors vrijgelaten. Deze reuze vogels groeide er op in het kader van een project ter herstel van de Condor in de Andes.
Zij werden vrijgelaten in hun normale habitat in de bergen van Pailamen, 40 kilometer van San Carlos de Bariloche. Elke condor had zijn eigen naam. De verzorgers zullen op geregelde tijdstippen op controle gaan om hun ontwikkeling op de voet te volgen. Suyuariq of 'Hoop op de toekomst', een wijfje dat door haar ouders is grootgebracht in de zoo, Elyney wenu (hemels geschenk), een condor die gered werd uit handen van dieven die hem uit zijn nest geplukt hadden voor zijn ouders hem leerde vliegen, Purace (vuurberg), zoals andere rappe kindjes: willen lopen voor je kan vliegen... uit het nest getuimeld bij een van zijn eerste vluchten. De andere drie condors willen liever anoniem blijven.

De Zoo van Buenos Aires hield zich de afgelopen jaren niet alleen bezig met deze condors, die echt getraind werden om zich dadelijk thuis te voelen in hun habitat en jagend hun kroost van voeding kunnen voorzien. Ook loopt er een programma van zeeleeuwen, de kroonadelaar,  valken, uilen en schildpadden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten