vrijdag 21 september 2012

Beleggen in de CaraibenHet is nu wel uit met de crisis globaal en wereldwijd. Zeuren en zagen brengt ons niet verder. Daarom een paar positieve noten zowel voor investeerders als voor spaarders. De BRIC landen zijn ook al wat van hun glans verloren, hoewel we ze niet mogen vergeten. Het zijn ook zij die de landen rondom hen omhoog trekken. Landen die willen werken aan hun toekomst en waar de bevolking reeds jarenlang inspanningen voor leverden.  Nu kan er geoogst worden. Dit gebeurt onderandere in Latijns Amerika en in de Caraibe.


Bijvoorbeeld de Dominicaanse republiek. Een paradijs voor toerisme, maar waar armoede ook nog overheerst. Toch kon deze republiek een groei voorleggen van 4.5%, dit jaar, net zoals vorig jaar. In de laatste 7 jaar is het Bruto nationaal Product van de Dominikanen gegroeid met 150%, een droom voor elke investeerder. De inflatie zou niet hoger gaan dan 4.5% jaarlijks, een mooi cijfer. De Dominikaanse Republiek is een van de landen uit de groep die groeiden in de mundiale crisis, begonnen in 2007. Zij hingen, net als de andere nieuwe groeilanden, af van toerisme, een sector sterk onderhevig aan de crisis. Hierdoor werd de aandacht van deze landen, net zoals Hawai en andere eilanden in Oceania, verlegd. Er werd geïnvesteerd in infrastructuur en sociale economie. De regering investeerde in nieuwe ideeen voor toerisme en in tax free zones voor de export. De export van dit land berust vooral op textiel, maar is uitgebreid naar landbouw, mijnbouw en telecommunicatie.
Er werd vooral buitenlands kapitaal aangetrokken. In 2012 werd er 25% meer aangetrokken dan in 2011.
Het investeerklimaat is enorm verbeterd, net zoals in Chili, Brazilie, Costa Rica en Nicaragua, in deze regio wordt enorm gewerkt om het geloofwaardiger te maken om te investeren en om de service naar de belegger toe te verbeteren. Hierdoor moet er gewerkt worden aan sociale verbetering, opleiding, attentie voor de 'klant' en een rechtzekerheid. Zaken die in deze landen en hun buren nog niet vanzelfsprekend is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten