maandag 28 mei 2012

Nieuwe dino Argentino

 
Argentinie is tegenwoordig een land van tegenstellingen. Een rechtse regering met linkse maatregelen naar de bevolking toe. Besparingen op alle gebied, corruptie tot in elke kleine vezel van het land, en toch drijven ze op wetenschappelijk gebied zeker boven de rest van de wereld uit. Misschien komt het door hun vindingrijkheid, hun creativiteit en hun doorzettingsvermogen om mee te spelen in de wereldgeschiedenis, waar ze als volk en land weinig in betekenen. De geschiedenis van Argentinie is zeer jong, het begon allemaal in de late Jura pas, en als natie en volk pas in de 16de eeuw. 
Zelfs als we naar de oudheid teruggaan, zijn het groentjes. Dit continent bestaat nog niet zo lang. Het scheurde in de late Jura (+/- 170 miljoen jaren geleden) af van Gondwana, het continent dat Australie, Antarctica, Afrika en Zuid-Amerika samenhield. We moeten naar die tijd teruggaan om de dino te plaatsen die dit weekeinde gevonden is in Patagonie. 


Argentijnse paleontologen vonden op een berg in Chubut overblijfselen van een antieke abelisaurida, een vleeseter die in het jurasieke tijdperk over de Pangea vlakte heerste. Dit is een kleine 170 miljoen jaren geleden. De onderzoeker Diego Pol vertelt dat de abelisauride op het Zuidelijk halfrond leefde. De resten die ze nu gevonden hebben zijn intact en ouder dan deze datum. De overblijfsels wijzen erop dat deze beesten op de vlakte leefde voor de scheuring van Pangea, het supercontinent waaruit Gondwana werd gevormd, maar dat eigenlijk wetenschappelijk nog niet bewezen is. Pol vertelt dat men reeds wist dat deze dieren op de grote wereldvlakte (Pangea) leefden, dit skelet is er een bewijs van. in theorie spreekt men al langer van het grote supercontinent Pangea, doch wetenschappelijke bewijzen heeft men nog niet. Pangea wordt verondersteld als 1 brok continent met alle andere samen: Noord-Amerika, europa, Azie Afrika Oceanie. Continenten drijven zo maar niet in de oceanen. Zij zijn beperkt in hun bewegingen met de tectonische platen. Als die een andere tectonische plaat raakt, krijg je aardbevingen. Pangea heeft wel aanwijzingen in bijvoorbeeld dezelfde kustlijn van Indie en Afrika. Er zijn evenveel wetenschappelijke contra's als pro's. Toch maakt Pol zich nu sterk dat de ontdekking van deze dino een nieuw licht werpt op het bestaan van Pangea. 

Deze dieren bestonden enkel op het Zuidelijk halfrond. Dat kan uitgelegd worden door de afscheuring van Pangea en de vorming van Gondwana (Zuidelijk halfrond). De pro's van Pangea werpen op dat de diversiteit en gelijkheid van dieren in de verschillende continenten een bewijs is van 1 groot continent. Ook de sedimenten en de gelijkenis over de continenten heen is een bewijs, dat de ondergrond ooit 1 was.
 
Bewijzen die deze vondst meet zich meebrengt:
De abelisauriden hadden een korte hoge kop met hoorns, korte armen en kleine handen. Waarom zij enkel op het Zuidelijk halfrond leefden, is nog een open vraag. Het zou kunnen dat ze geisoleerd geraakten na de scheuring van Gondwana met Pangea. De onderzoekers kunnen nu aan de hand van dit skelet de scheuringen van Gondwana en Pangea verder bestuderen. Door de oorzakelijke milieuverbanden samen te leggen, krijgen ze ook een betere kijk op de dinamiek van het klimaat van de aarde. Toen Pangea zich openscheurden, kwamen er grote klimatologische veranderingen op gang. Hierdoor verwarmden de polen en smolt het poolijs. Het is in dit teken dat de universiteit van Trelew, Patagonie en een Duitse stichting voor stimulering van onderzoek dit project gestart is in Patagonie, Argentinie. De jonge natie in al zijn bedrijvigheid, kan de wereld een les geven in de oudheid.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten