maandag 28 mei 2012

Griekenland, slachtoffer of redder van Europa?

Greece: Symbol of EU crisis or paradigm of Europe's salvation. 47186.jpeg
De kranten staan er vol van. Je kan om Griekenland niet meer heen. Insiders zeggen dat een vakantie op een eiland nog steeds hemels is, anderen raden af om een voet in Athene te zetten. Het FMI krijgt vandaag de wind vanvoor voor de kritiek die Lagarde over de Grieken spuide. En toch kan men zich nog altijd afvragen wie er de grootste schuldenaar is aan de Griekse tragedie? Zijn ze slachtoffer van hun persoonlijke visie van loyaliteit aan de schatkist of werden ze in deze trieste poel gedreven door het betuttelen en zelfs de hulpplannen van de Europese gemeenschap?
2500 jaar geleden waren zij de wieg van de Europese cultuur. Nu laten ze heel de Europese gemeenschap op hun grondvesten daveren.
Het zal bibberen blijven tot de nieuwe verkiezingen. Links en rechts zijn zeer verdeeld, toch vinden ze elkaar als het over Europa gaat. Vooral links in de persoon van Tsipras, wil dat het FMI en de Wereldbank hun regels herschikken en de schuldenlast herverdelen, maar wil bij de Euro blijven.  Tsipras is het met Merkel eens dat als Griekenland de Euro verlaat de markt volledig in duigen zal vallen. Er zullen nog slachtoffers volgen dan, landen zoals Spanje en Italie. Dit zou nefast zijn voor de Europese markt en voor de Europese unie, een unie die de linkse partij van Tsipras zeker niet wil vernietigen. 'De europese unie is enorm belangrijk voor landen zoals wij, het is belangrijk voor de recht van de werknemers en arbeiders in heel europa.'
Tsipras Dritsas ziet Europa op het punt van een grote verandering. Het economische liberalisme komt aan zijn einde, zegt hij, en juist dat heeft Europa nu nodig om te overleven. Met de socialistische overwinning in Frankrijk, Duitsland en Italie is er verandering op til. De partij van Dritsas is als favoriet bestempeld voor de komende verkiezing in Griekenland. Toch kan het nog alle kanten op, zeker in een land waar het politiek klimaat elke dag onder de loupe wordt genomen.
Zijn partij, SYRIZA, moet echter niet alleen in eigen land winnen. Zij krijgen heel wat tegenwind van de centrum democratische partijen in de EU. Het wordt hem verweten dat ze uit de Euro willen stappen, terwijl dat eigenlijk niet op het programma staat.

SYRIZA wil Brussel overtuigen dat als de strenge opgelegde verplichtingen niet werken in Griekenland, er andere wegen moeten ingeslagen worden, zonder de Euro te verwerpen. Ze willen aan Europa uitleggen dat dit een unieke kans is om aan te tonen hoe sterk de Europese Unie wel is. Een kans die de moeite waard is om voor te vechten, vinden andere socialisten van Europa, met name Hollande van Frankrijk. Als Tsipras er in slaagt om alle linkse partijen, zowel in eigen land als in het buitenland, op 1 lijn te krijgen, heeft hij een grote kans om te slagen in Griekenland. Eenmaal Griekenland weer uit het sop is, kan de EU gemeenschap terug op adem koñen. Dat is zijn boodschap aan de mensen in Brussel. Het is aan Griekenland om Europa uit zijn assen te laten herrijzen, de geschiedenis herhaalt zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten