maandag 28 mei 2012

Homoseksuele gelovigen

Homoseksuelen hebben het moeilijk in verschillende religieuze stromingen. In Belgie was er vorige maand grote ophef na een moord op een Marokaanse homoseksuele jongen. Di Rupo ging toen praten met de gemeenschap. Ook in reformatorische kring hebben ze te maken met onbegrip en onvermogen, zo bleek zaterdag tijdens een studiedag van RefoAnders in Barneveld. „Maar er worden vorderingen geboekt.”
De bijeenkomst van de reformatorische homo-organisatie over ”pastoraat onder jongeren met homogevoelens” trok ongeveer vijftig belangstellenden. Ds. J. M. J. Kieviet, christelijk gereformeerd predikant te Dordrecht (Centrum) hield een lezing. Daarna was er een forum, terwijl er zaterdagmiddag diverse workshops plaatsvonden.


De homo wereld wil duidelijk maken dat zij niet anders zijn dan andere gelovigen. Men kan verschillende schriftregels in gelijk welke religie plaatsen als tegen gelijk gendre-seks, maar ook tegen vrouwen. Ook dit is niet meer van deze tijd. In hetzelfde licht zou men de bijbelteksten die de homoseksuele praktijk kritisch aan de orde stellen, kunnen plaatsen." Door deze Bijbelteksten klakkeloos en onbewogen te citeren, zullen ze geen positief effect geven. Hetzelfde geldt voor allerlei pasklare antwoorden, bijvoorbeeld door te zeggen dat de pastorant maar veel moet bidden. Men mag niet het idee krijgen dat de pastor er zich op deze manier wel erg gemakkelijk van afmaakt.”dixit Ds.Kieviet.
De predikant blijft wel bij zijn standpunt dat homoseksuele broeders en zusters aan onthouding moeten doen. Er kan pas sprake zijn van seksuele praktijken binnen het huwelijk en dat includeert : een trouwbelofte tussen 1man en 1 vrouw. 

De kerkvader wil wel luisteren naar de gelovigen, maar 'op enig moment moet de tucht toch ter sprake komen,' beklemtoont hij. Er is misschien wel een kleine kier geopend voor gespreksvrijheid, toch is er nog veel werk aan de winkel voor de homogemeenschap als gelovige mensen. Andere predikanten spreken iets zachter: „Heb hart voor de schapen. Ga het gesprek aan zonder vooroordeel. De liefde van Christus maakt je bekwaam.”
School
W. Büdgen, voorzitter van het college van bestuur van het reformatorische Wartburg College in Rotterdam, gaf aan dat er op zijn school als het hierover gaat nog veel te verbeteren valt. „Seksualiteit is verbonden met de totale persoonlijkheid. Van die gedachte zijn alle docenten nog niet doortrokken. Om te kunnen signaleren, doorverwijzen en goed in te schatten wanneer de tijd rijp is voor het gesprek met de ouders en de kerkenraad, is kennis nodig. Het draagvlak om eraan te werken groeit.”
Büdgen stelt zich in de eerste plaats bijeenkomsten voor met een geestelijk en een professioneel gedeelte om met name de mentoren kennis bij te brengen. Het is volgens hem van belang dat er op school een klimaat heerst waarbinnen iedereen zich veilig voelt.
Ervaringsdeskundige Richard Doeleman uit Rotterdam, die niet lang geleden zelf op het Wartburg College zat, merkte op dat jongeren op die school niet uit de kast kwamen. Büdgen liet weten dat dit inmiddels wel gebeurt. Doeleman zei meegemaakt te hebben dat reformatorische jongeren met een homoseksuele geaardheid „enorm werden gepest.” Het onderwerp verkeert volgens hem nog steeds in de taboesfeer, waardoor de desbetreffende jongeren „niet genoeg ruimte hebben om uit de kast te komen.” Hij vroeg ermee te beginnen iedereen te respecteren zoals hij of zij is.
Kruis
Ervaringsdeskundige Tilly den Boer zei : „Homoseksuelen zijn niet de enigen die een kruis hebben. Ieder mens heeft een kruis. We moeten samen het kruis opnemen en Jezus volgen.”
Den Boer gaf aan vragen over seksuele relaties tijdens het pastorale gesprek minder relevant te vinden dan vragen als: Hoe bid je? Hoe lees je de Bijbel? Hoe getuig je als je deze gevoelens hebt? Hoe houd je het vol om christen te blijven als anderen hun hoofd voor je omdraaien? Den Boer: „Stel tijdens het pastoraal gesprek die vragen die niemand anders stelt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten