dinsdag 1 september 2015

Oog om oog, tand om tand


Argentinië mag dan een ver van je bedshow zijn. In uitvindingen en ontwikkelingen om ons leven aangenamer te maken, zijn ze sterk. Een van hun uitvindingen heeft onlangs zijn weg gevonden naar ons paspoort: de vingerafdruk en zijn uniek karakter. In 1892 werd de eerste moordenaar, Francisca Rojas, veroordeeld op basis van haar vingerafdrukken, door het politie onderzoek olv Vuciche Juan.
We maken een sprong van een eeuw...In 1999 werkte een Argentijnse oogarts in België aan druppeltjes om de spieren van de ooglenzen te versterken. In 2011 kreeg hij zijn premie. Deze oogdruppels geven terug veerkracht aan de twee spieren aan de ooglens zodat slechtziendheid wegens ouderdom wordt teruggeschroefd.  Zijn druppels zijn door De Redactie uitgetest en goed bevonden. Aan dit product werkten ook Belgische en Spaanse oogartsen mee. Benozzi, de uitvinder en ontwikkelaar van dit product, is sinds een jaar vermist op zee. Hij is een fermente zeiler en zijn zeilboot verdween van de radar voor de kust van Brazilie. Zijn dochter zet de praktijk verder en helpt heel wat bijziende mensen met de druppeltjes van haar papa.
Deze week krijgen we weer een medische uitvinding van dit land op ons bord, letterlijk en figuurlijk. Elk pondje komt door het mondje, en onze tanden spelen hier een grote rol in. Suiker, zuur, koffie, slecht dieet, onze tanden zullen het geweten hebben. De caries of gaatjes zijn van alle tijden. Een Argentijnse tandartsen team vond een gel uit om caries te behandelen en ze te elimineren.
Dit kan zelfs zonder verdoving en zonder dat de patient pijn lijdt...
Dit verscheen vandaag in History, het wetenschappelijk tijdschrift.
Professor Sergio Kohem leidt het onderzoek. 'In plaats van de boor, kan men nu in twee minuten de gel aanbrengen en verdwijnt het geinfecteerde weefsel dat verantwoordelijk is voor caries. Het ontsmet de plek en voorkomt nieuwe verrotting.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten