maandag 31 augustus 2015

Wie doopt er de orkanen?

Wie verzint de namen van orkanen nou eigenlijk?

Iedereen kent de namen van zware orkanen (hurricane)wel: Katrina (2005), Nargis (2008) en de meest recente Bertha (2014). Wie verzint die namen eigenlijk?

Naamgeving van orkanen

In de 19e eeuw kregen orkanen de naam van de heilige die hoorde bij de dag waarop de orkaan actief was. In de loop van de 20ste eeuw werden de namen vervangen door een unieke identificatie met lengte- en breedtegraden, maar deze benaming zorgde voor teveel misverstanden.
In de Tweede Wereldoorlog werden de orkanen op alfabetische volgorde benoemd. De meteorologen verzonnen voor de eerste hurricane een naam met een A, de volgende begon met een B, enzovoort. Later gaven legermeteorologen namen van vriendinnen aan de orkanen. Vanaf 1953 nam het Amerikaanse weerinstituut het over en stelde een alfabetische namenlijst op, die elke 4 jaar werd herhaald.
major-hurricanes
In 1970 voerde het National Hurricane Center in Miami een 10-jarige cyclus in met de vrouwelijke namen van de familie van de toenmalige directeur. Dit duurde tot 1979. Feministen dwongen af dat er ook mannennamen werden gebruikt.
Vandaag de dag worden de namen vastgesteld door de Wereld Meteorologische Organisatie in een alfabetische cyclus van 6 jaar. De orkaan moet minimaal windkracht 8 bereiken. Namen van verwoestende orkanen worden slechts één maal gebruikt.
Meer informatie over de naamgeving van bijvoorbeeld cyclonen is te vinden op de website van het KNMI.
 
Tags: , , , ,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten