zondag 27 mei 2012

Het zandmannetje


Een essentie om gelukkig te zijn is een gezonde zalige nachtrust. Dat weten we allemaal, maar we worden er zo vaak van bestolen. Het zandmannetje is niet zoals vroeger. Vooral als je een snurker naast je hebt liggen, is het helemaal moeilijk. Hoewel snurken een veel voorkomende kwaal is, blijft het wel een kwaal, zegt de slaapfysioloog Dr Andy Veale. 'Een hele nacht liggen snurken is een teken van een onderliggende kwaal,' zegt hij in zijn nieuw onderzoek. 'Ook zorgt het voor de rest van de familie voor aankomende aandoeningen door een gebrek of onderbroken slaap.' 


In de slaapcentra die overal in ons land opduiken, zijn de wachtlijsten tegenwoordig overvol. Drie maanden moet men wachten op een afspraak. Er kan veel gediagnosticeerd worden terwijl we slapen. Daarom zijn deze centra tegenwoordig zo in. Ons slaappatroon is de afgelopen decenia erg veranderd. Er zijn meer mensen die in shiften werken, het lawaai overdag is toegenomen en ontneemt onze siesta-rust, als we al tijd hebben om die even te nemen, ons sociaal leven wordt steeds later of vroeger in de uurtjes. Er is al vastgesteld, nu wetenschappelijk, dat je een nachtrust na een feestje niet kan inhalen in de dag. Een luie zondag is even slecht voor je gezondheid dan een nacht overslaan door feestelijke bezigheden.
'We zijn gebouwd om te gaan slapen als de zon ondergaat en op te staan als ze weer aan de einder verschijnt. Al dat zomer en winteruur is reeds een inbreuk in die regel. Elk uur van de nacht zijn er andere organen die zichzelf opladen, zodat ze optimaal kunnen werken tijdens de zonuren. Als we tijdens deze oplaadbeurt niet slapen, kunnen onze batterijen maar half gevuld worden. Dit brengt op lange termijn schade aan ons lichaam.'
Onze kinderen leren slapen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, vindt Dr Veale. Een ritueel voor het slapengaan is voor kinderen van groot belang.
De slaapcentra zijn tegenwoordig een belangrijk hulpcentrum voor moeilijk te stellen diagnoses. Terwijl je slaapt wordt gekeken welke organen zich het meeste opladen, of waar er een blokkage is voor oplading. Zo kan men vaststellen wat er mis is. Slaap apnoea en snurken is een teken van een onderliggend probleem. Het identificeren van dit probleem is de eerste stap naar een remedie.
Deze remedie kan gaan van goedkope zelfs gezellige maatregelen tot een ingrijpende behandeling. Begin reeds met minder tv te kijken vlak voor het slapengaan, een boek ter hand te nemen, liefst geen griezelboek, een meditatief muziekje op te zetten. Niet zwaar te tafelen voor het slapengaan, geen snackje nemen voor je naar bed gaat, je slaapmutsje te veranderen in een tasje thee van bijvoorbeeld camillebloemetjes. 
Als daar het snurken al niet van overgaat, is het misschien tijd om eens een afspraak te maken bij een slaapcentrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten