zondag 27 mei 2012

Rode loper voor Schoenaerts

Belgen in Cannes, hoewel Herremans het benijd, toch nog even Schoenaerts op de rode loper. Dit niet omdat het een lekker dier is, wel omdat het een Belgische topacteur is!
Kijk hier nog even mee

"Un certain regard" is een belangrijke nevensectie op het Filmfestival van CannesZeventien films dingen er dit jaar mee naar de prijzen. Daarbij ook "À perdre la raison" van de Belgische cineast Joachim Lafosse, een film over een vijfvoudige kindermoord.  Hoofdrolspeelster Emilie Dequenne krijgt voor haar rol in "À perdre la raison" de prijs voor Beste Actrice in deze sectie.
In "À perdre la raison" speelt Emilie Dequenne naast Tahar Rahim, de vedette van 'Un Prophète', en oude rot Niels Arestrup. Het is de vijfde langspeelfilm van regisseur Joachim Lafosse, die bekend is van kleinschalige, wrange films als 'Nue propriété' en 'Elève libre'.
Het verhaal zal iedere Belg bekend voorkomen. De film is gebaseerd op de zaak Geneviève Lhermitte, de moeder die vijf jaar geleden haar vijf kinderen vermoordde en hiervoor levenslang kreeg.
De mysterieuze driehoeksrelatie tussen de vrouw, haar man en de inwonende oudere arts zijn uit de realiteit gegrepen met de bekende wanhoopsdaad als gevolg.
In 1999 werd Emilie Dequenne in Cannes ook al gelauwerd. Ze won toen de Gouden Palm voor Beste Actrice voor haar debuutrol in 'Rosetta', de film van de broers Dardenne.
Uiteraard is Dequenne heel blij met haar nieuwe prijs. In haar dankwoord bedankte ze "de geweldige filmploeg", haar man en kinderen.

"Le Grand Soir" kaapt Speciale Prijs van de Jury weg

Naast Dequenne vielen in de nevensectie "Un Certain Regard" nog Belgen in de prijzen. De Belgische coproductie "Le Grand Soir" kreeg de Speciale Prijs van de Jury. Het is de vijfde film van het duo Benoît Delépine en Gustave Kervern, dat de wereld eerder al vergastte op kurkdroge humor met 'Aaltra' en 'Mammuth'. Er doen ook twee Belgische acteurs mee in "Le Grand Soir": Benoît Poelvoorde en Bouli Lanners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten