In Kruibeke werd een zeldzame site gevonden van de Swifterbantcultuur. Aan de rand van de oude geul van de Schelde werd een belangrijke en zeldzame archeologische vondst gedaan. Erwin Meylemans van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed gaf dit vrijdag vrij. De Swifterbantcultuur leefden 5000 jaar voor Christus in onze streken. Het was een samenleving van het begin van het neolithicum-tijdperk. Het neolithicum tijdperk wordt ook wel het nieuwe steentijdperk genoemd. Het was een periode van een grote sociale en technologische verandering. De leefgroepen ordende zich rond een sociale orde, zij leefden van de jacht en de landbouw. De Swifterbantcultuur waren de eerste half sedimentaire volkerenstammen in onze streek. Zij leefden in het leemgebied van de Schelde en daardoor is er niet veel over hen gevonden. Door hun min of meer sedimentair sociaal leefgedrag gebruikten ze meer duurzame voorwerpen zoals keramiek die gekenmerkt wordt door een spitse vorm. De leefgemeenschap kreeg de naam Swifterbant naar een dorp in de Flevopolder waar de eerste vondsten werden gedaan. In Hardinxveld-Giessendam werd onlangs ook een belangrijke vondst gedaan met onder meer de oudste vrouw van Nederland "Trijntje". Deze cultuur heeft veel overeenkomsten met de Scandinavische leefculturen. Deze mensen nestelden zich neer in streken die goed leefbaar waren voor hen, en begonnen aan een sedimentair leven. Verschillende nederzettingen werden hierdoor gesticht in Nederland en het Waasland. Zij ontwikkelde van jagers naar veeteelthouders, ontwikkelde oeverwallen om de weilanden te beschermen en vestigden zich rond kreken, Elbe en Schelde.
Deze mensen hielden vooral van waterrijk gebied. Er werden op de site heel wat werktuigen, aardewerk en botmateriaal gevonden.
"De vondst van deze site is zeer uitzonderlijk en zeldzaam in Vlaanderen, er zijn enkel sites gekend in Melsele en Doel", zegt Meylemans nog. "Ze dateren van het einde van de midden steentijd tot het begin van de nieuwe steentijd, de zogenaamde Swifterbantcultuur."
Men zou kunnen zeggen dat men in Kruibeke een van de eerste Belgen gevonden heeft. 5.000 jaar voor Christus nestelden deze mensen zich neer aan de Scheldeoevers. Het waren niet echte boeren, zij bleven verder leven van jacht en visvangst. De site is gelegen in de polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde en kwam aan het licht bij de aanleg van een sluis bij een gecontroleerd overstromingsgebied.
In opdracht van Waterwegen en Zeekanaal NV en in samenwerking met de Universiteit Gent graven VIOE-archeologen tot eind juli twee zones op. (belga/sps)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten