Waarom willen homo's en lesbo's trouwen?
Eigenlijk een discriminerende vraag. Waarom willen ze niet trouwen, net zoals andere koppels? Hun redenen zijn dezelfde als hetero koppels. Het gaat over liefde, engagement naar elkaar toe, een wettelijke vorm van hun samenleven, erfenis, kinderen, beveiliging van eigendommen enzomeer. Hun liefde tot elkaar zou geen hindernis mogen zijn om het recht op pensioen, huisvesting, kindergeld, zelfs nationaliteit en verblijfsvergunning. Dit alles kan officieel geregeld worden als hun liefde tot elkaar wettelijk wordt erkend.
In Nederland kan men huwen met gelijke seksegenoten sinds 2001, in Belgie sinds 2003. In andere landen loopt het nog niet zo vlot. Heterokoppels kunnen vrij kiezen of ze al of niet willen huwen, deze vrije keuzen hebben vele holibi's nog niet. Deze week komt er een belangrijke staat in Amerika bij waar deze rechten van vrije keuze wordt gegarandeerd, New York.
Is een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen anders dan een een huwelijk tussen man&vrouw?
Het is niet omdat holibi's nu kunnen trouwen dat ze daarna als getrouwd koppel gelijk worden gesteld aan hun heterocollega's. In het kader van kinderen zijn er nog wettelijke obstakels. Het gaat dan vooral over de biologische band tussen ouders en kinderen. In de wet staat vaak geschreven dat kinderen twee juridische ouders kunnen hebben, als die twee ouders twee mannen of twee vrouwen zijn, geeft dit voor de wet een probleem. Er zijn nog wel enige rare bochten in de wetgeving van ouderschap. Bij heterokoppels is het zo dat de getrouwde man altijd dadelijk de wettelijke voogd-vader wordt van het kind van zijn vrouw, ook al is hij de vader niet.
Bovendien maakt de wet een onderscheid tussen vrouwen en mannen: vrouwen die een kind baren, zijn altijd automatisch juridische ouder, mannen die een kind verwekken (ofwel als spermadonor ofwel door seks) zijn dat niet, als ze niet getrouwd zijn of niet een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract hebben met de biologische moeder. Als er een kind geboren wordt in het huwelijk van twee vrouwen, wordt alleen de biologische moeder juridisch de ouder van het kind. Haar vrouw, de sociale moeder van het kind, kan wel het gezamenlijke gezag over het kind aanvragen, of het kind adopteren. Twee mannen die getrouwd zijn, kunnen juridisch ouderschap krijgen wanneer een van de partners het kind met toestemming van de biologische moeder erkent.
Verder zijn alle regelingen voor hetero's en homo's rond het huwelijk gelijk: je mag elkaars achternaam dragen, je hebt een onderhoudsplicht naar elkaar, je bouwt samen pensioen op, je deelt de waarde van bezittingen en schulden – tenzij je op huwelijkse voorwaarden trouwt en laat vastleggen dat ieder zijn of haar eigen spullen houdt. De beide families worden aangetrouwd, wat bijvoorbeeld betekent dat je ook als homo of lesbo van je werk vrij kunt krijgen voor de begrafenis van je schoonmoeder. Dit zijn allemaal belangrijke zaken in het leven van een koppel.
En dit is nu ook allemaal mogelijk in New York, waar Prins Filip op bezoek is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten