dinsdag 31 januari 2012

Genegeerde ziekten en rijke mensen

Er roert wat in de wereld. Een polarisatie in de grote kapitalen. Ik hoorde eens van een Guru, niet dat ik een fanatieke luisteraar ben, dat het geld in de wereld verdeeld is onder de mensen die weten wat ze ermee moeten doen. Dat vond ik een krasse uitspraak. Hij voegde eraan toe: "en dit zal de eerste jaren van de 21ste eeuw duidelijk worden." De laatste jaren is dat ook wel het geval. We zien dat 'rijke' mensen projecten opstarten die een verschil maken in de wereld. Bill Gates, Shakira, Carlos Slim, Buffet en mensen zoals Mohammad Yunus startten microbanken op en stichtingen om projecten van achtergestelde levensgroepen te ondersteunen. Deze projecten passen in een groot globaal plan om regio's meer kansen te geven zich uit de armoede te ontrekken. Zij werken echter niet alleen met de armen, zij activeren ook andere kapitaalsgroepen zich te scharen achter hun idealen.
Ook nu weer zien we daar het resultaat van. Bill Gates heeft een contract getekend met de 13 grootste farmaceutische baronnen van de wereld om samen te werken tegen tropische ziekten die tot nu toe genegeerd werden.  Omdat het gaat over ziekten die vooral de armsten ter wereld treffen. Deze samenwerking houdt in dat er 10 target ziekten worden opgenomen in de lijst die 1.4 biljoen mensen op onze planeet treffen. Zoals lymphatic filariasis, rivierblindheid, en parasieten die fataal zijn, zoals Chagas, een worm die zijn weg vindt naar de hartspier en daar zijn eitjes legt die zich voeden met de hartspier.
De Bill and Melinda Gates foundation zal $363m in dit project steken, verdeeld over 5 jaar om het onderzoek naar geneesmiddelen voor deze ziekten te financieren en programma's op te starten in de regio's die het meest getroffen worden door deze aandoeningen. De bedoeling is om deze ziekten te elimineren. Andere organisaties zullen nog eens een belangrijke som investeren tot 2015. USAid en de wereldbank hebben zich ook geengageerd. Ook de landen waar deze ziekten voorkomen, hebben financiele hulp toegezegd."Misschien zal in de volgende jaren het idee van de mensen veranderen over deze aandoeningen en zal het publiek deze genegeerde ziekten leren kennen, misschien zal het dan voor de volgende eeuw zijn dat deze ziekten als tropische ziekten erkend worden," zei Gates in de meeting in Londen.
De eerste aandoening die onder handen wordt genomen is de Guinea worm, de Carter Foundation, gesticht door de voormalige US president Jimmy Carter, zegt dat hij nog maar $60milj. nodig heeft om deze ziekte onder controle te houden.
De farmareuzen GlaxoSmithKline, Pfizer en Abbott ... zullen de grootste donors worden van de geneesmiddelen. Hun inzet loopt tot 2020. Wat een unicum is , is dat deze bedrijven bereid zijn om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor deze ziekten die niet voorkomen in het deel van de wereld waar mensen rijkelijk willen betalen. Deze bedrijven weten dat het alleen stichtingen of regeringen zullen zijn die deze geneesmiddelen kunnen aanschaffen en dat het voor een gratis circuit is. Normaal wordt in deze lijn van medicatie niet geinvesteerd. Bill Gates heeft hier dus voor een doorbraak kunnen zorgen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten