zondag 29 januari 2012

Fluo tandjes

Fluoride: de reclame van de tandpasta en andere mondverzorgende producten staan er vol van. Het zou het wonder middel zijn dat de tanden van deze generatie zo verbeterd heeft. Het product is in onze badkamerkastjes binnengeslopen als onontbeerlijk. Elke dag jagen we een behoorlijk gehalte van deze Fluo door onze mond. Als we weten dat ons tandvlees een grote spons is en een makkelijke geleider is naar onze bloedbanen, kan je je voorstellen dat uit het mondwater dat je, volgens de gebruiksvoorschriften, 1 minuut in je mond moet houden, een grote dosis Fluo naar onze aderen stroomt. Dit is ook de regering niet ontgaan, jawel, zij waken over ons welzijn. Deze regeringshobby mag u zeker niet onderschatten.
De regering waarschuwt ons in zijn laatste communiqueetje dat Fluoride niet behoort tot de “essentiële” voedingsstoffen voor de groei en de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Het is wel doeltreffend bij het voorkomen van tandcariës (gaatjes). Enkel bij heel hoge hoeveelheden kan het schadelijk zijn.
De vraag is nu: wat is hoog en hebben we controle over onze dagelijkse fluo-inname?


Deze waarschuwing van de Belgische regering, volgt na de Europese richtlijn over de hoogste limiet concentratie dat per dag per lichaamsgewicht mag ingenomen worden door kinderen. De European Food Safety Authority heeft die limiet concentratie voor fluoride inname vastgelegd op 0,1 mg fluoride/kg lichaamsgewicht/dag voor kinderen tussen 0 en 8 jaar.
Hieruit volgt:
- kinderen tussen 1 en 3 jaar: 1,5 mg fluoride per dag
- kinderen tussen 4 en 8: 2,5 mg fluoride per dag
- kinderen ouder dan 8 jaar en volwassenen: 5 tot 7 mg fluoride/dag

In het Europese Parlement werd de vraag gesteld, waarom de EFSA (European food Safety Authority) een waarschuwing schrijft over fluoride en het toelaat in tal van producten, terwijl het eigenlijk in de medicinale wereld thuishoort. Het antwoord was dat het een voedingssupplement is en hierdoor zeker onder de verantwoordelijkheid valt van de EFSA.
Fluoride komt niet alleen voor in je tandpasta en het mondwater dat je dagelijks een paar keer gebruikt, het zit ook in je drinkwater en zelfs tal van voedingsproducten. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat fluoride in het drinkwater (volgens de concentraties aanwezig in het Belgisch leidingwater) in het algemeen geen risico inhoudt.
Hetzelfde geldt voor flessenwater. Het is niet waarschijnlijk dat de drempel wordt overschreden bij gewoon verbruik. Een minpunt is wel dat het fluoridegehalte op flessenwater niet altijd (duidelijk) vermeld is.
Rekening houdende met de recente literatuur en internationale aanbevelingen wordt gefluorideerde tandpasta aanbevolen ter preventie van tandcariës en wel volgens volgend schema:
LEEFTIJDSGROEPFLUORIDECONCENTRATIE IN DE TANDPASTAAANTAL POETSBEURTEN PER DAGHOEVEELHEID TANDPASTA
Tot 2 jaar500-1000 ppm2Erwt grootte
Tussen 2 en 6 jaar1000-1450 ppm2Erwt grootte
Boven 6 jaar1450 ppm21-2 cm

Fluoride wordt soms ook voorgeschreven in de vorm van tabletten en druppels, vooral voor kleine kinderen en zwangere vrouwen. Of dit effectief helpt, is niet aangetoond. Het probleem is ook dat als men deze therapie toepast, het vooral een effect heeft als deze therapie trouw opgevolgd wordt. En als men bedenkt dat er in drinkwater tussen 0,3 en 0,6 mg F/L bedraagt, zou er voor kinderen tussen 2 en 3 jaar geen enkele reden zijn om bijkomende fluoridesupplementen te gebruiken.
Tandpastagebruik verdient de voorkeur, dit volgens de waarschuwing van de regering.

Er zijn geen data die een vergelijkende effectiviteit aantonen van de drie supplementen. De European Academy for Paediatric Dentistry ondersteunt volgende aanbeveling:
  AANBEVELING  BEPERKING         REGIME         
GELS
5.000-12.500 ppm
Enkel definitief gebit, door tandarts ingebrachtNiet < 6 jaar2 tot 4 maal per jaar (nadien niet drinken of eten gedurende 20-30 min)
SPOELMIDDELEN 225 (dagelijks) of 900 (wekelijks) ppmEnkel definitief gebitNiet < 6 jaarDagelijks (225 ppm) of wekelijks (900 ppm); 10 ml gedurend 1 minuut (nadien niet drinken of eten gedurende 20-30 min)
VERNISSEN
1.000-53.300 ppm
Melk en definitief gebit, door tandarts aangebracht 2 to 4 maal per jaar minimale hoeveelheid op risicoplaatsen (nadien niet drinken of eten gedurende 20-30 min)

Het volledige advies 8671 kan je hier terugvinden.

Een gewaarschuwde Belg is er twee waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten