woensdag 25 januari 2012

Dollars op z'n Belgisch


Een multinational is de moderne adel van onze economie, welvaartsetters en culturele dynamo. Ze gaan zelfs verder. Meer en meer bepalen zij de brokken in de pap. Als we aan multinationals denken, denken we aan Amerikaanse megabedrijven, maar wat als dat nu eens Belgische zijn? Bij de nieuwe 'lords of economy' zijn er inderdaad die van het Koninkrijk België komen. En zij doen ook hun duit in het zakje van de Yankee Dollar. De AFP schrijft dat deze Belgische bedrijven vooral de Republikeinen steunt in het land van Obama. De republikeinse bekende presidenten zijn Bush I en Bush II, Reagan en Eisenhower.
Aan een presidentiele campagne werken heel wat organisaties mee: vakbonden, NGO's, sympathisanten rond verschillende Senators en uiteraard de bedrijfswereld, die dit alles financieel rollende houdt. In tegenstelling tot de verkiezingen in België waar het campagne geld door de staat wordt voorzien, zijn de Amerikaanse politiekers toegewezen op privé kapitaal. Deze privé sponsoring wordt wel door het Federaal Verkiezingscommité in het oog gehouden.
Naast de openlijke financiele hulp aan een presidentskandidaat, worden er per jaar ook miljoenen uitgegeven om te lobbyen. Vakbonden, organisaties en bedrijven tellen veel geld neer om de aandacht te trekken van de congresisten op hun stelling of nood.
Belgische multinationals doen hier niet voor onder. Op de pagina van de FEC (Federal eleccion commity) staan de bedragen van verschillende bedrijven openbaar.
Waarom nu juist Belgische multinationals de kant van de rechtse partij kiezen in de USA is niet duidelijk. Gaat het om de beperkte steun die deze presidenten willen geven aan milieu-verbeteringen, gaat het over hun totale vrije-economie-stelling?
In Belgie spelen deze multinationals vaak de kaart van 'groene' productie, terwijl ze over de grote plas de leiders kiezen die zich ook bezighouden met de 'green' maar wel op een andere manier.
Gelukkig zijn het nog steeds de mensen die stemmen, en zoals we gezien hebben voor de SOPA & PIPA, zij hebben een duidelijke stem die ze laten horen als het er echt op aan komt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten