maandag 9 mei 2011

Ondernemingsweek in Ghana

Het is ondernemersweek in Ghana, met de klemtoon op sociaal ondernemersschap. De Ghanese zakenman, diplomaat en politieker Dr. Ekwow Spio-Garbrah geeft ons een kijkje achter het werk van publieke service en ondernemen. Hij is de CEO van de CommonCommonwealth Telecommunications Organisation (CTO), met moederhuis in London, en hij is een van de Afrikaanse eminenten van de overheidsservice-dienst. Hij is een authoriteit op gebied van massa communicatie. Voordien was hij minister van onderwijs en minster van communicatie, in de Republiek Ghana, hij won net niet het voorzitterschap van de regeringspartij, Nationale Democratische Partij van Ghana. Dezer dagen is hij de officiele ambassadeur van het GEW/Ghana.
GEW/Ghana is de organisatie die de ondernemingsweek in Ghana organiseert. Global entrepreneurs week, in volle woorden. Spio-Garbhra houdt zich al jaren bezig met het zakenleven in zijn land. Landen zoals Ghana hebben een goede human resource basis maar ze vechten nog om op een hoger niveau uit te groeien, volgens Spio-Garbhra. "Mijn betrachting was om aan te tonen dat men een groot verschil kan maken als individu's die kennis en talent hebben, hun ervaringen delen met anderen. Economische groei moet men in verband brengen met nationale progressie en een betere kwaliteit van leven."
Ik heb pas later geleerd wat zakendoen is, ik ben nog opgegroeid in een milieu van een dominante staat die de economie dirigeerde. In de jaren 60 en 70 bezat de staat Ghana bijna al de fabrieken, zo een 300 tal, deze bedrijven werden spijtig genoeg, slecht beheerd, dit door misplaatste ijdelheid en inefficientie.
Ze liepen bijna allemaal op de klippen van het faillissement. In de jaren 80-90 moest Ghana deze bedrijven privatiseren van de Wereld Bank. Toen kwamen de ondernemers op de proppen. De laatste 20 jaar werd door deze ondernemers vooral gedacht aan de manier dat arbeiders en bedrijfsleiders en winst hand in hand konden gaan. De jeugd van Ghana is in deze ondernemingsomgeving opgegroeid, zij hebben een andere kijk op de dingen dan mijn generatie. We kunnen veel van elkaar leren. Als ambassadeur van de Global entrepreneurship Week wil ik dat vooral in de verf zetten."

Spio-G zegt dat er vooral nood is aan een gestructureerde opleiding voor ondernemers in Ghana. Er is nog geen enkel instituut waar je zakendoen kan leren, zeker niet voor het ondernemingschap op kleine schaal, juist dat is zo belangrijk in landen zoals Ghana. Er is nood aan het aanleren van business administratie, ontwikkeling en planning. Dit vind je wel op universitair vlak, maar in de lagere onderwijstakken moeten deze ook gegeven worden.
Er zijn mensen in Ghana die praten over ondernemen maar maar veel kennis is literair, er is niet veel ervaring bij. Dat is een gat in het onderwijs van Ghana. Er zijn mensen die het zakendoen geleerd hebben op eigen houtje, deze mensen zouden we deze week zeker in de kijker moeten zetten, zij kunnen een schat aan ervaring overbrengen. "Dat zijn echte ondernemers in mijn ogen. Om deze mensen hun kennis en ervaring te laten overbrengen, hebben we een dialoog nodig tussen politiekers, academici en zakenmensen. Toen ik minister van onderwijs was kreeg ik deze mensen niet rond de tafel, dat is nu wel mogelijk en ook mijn bedoeling.
We moeten werken aan de link tussen onderwijs en het zakenleven. Zelfs in de Verenigde Staten, waar ik 18 jaar leefde, is dit niet efficient geregeld, alleen op heel hoog niveau. Dat kunnen wij beter doen, omdat we van nul moeten beginnen en we geleerd hebben van Europa vooral."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten