dinsdag 12 april 2011

Eerste astronaut

Een halve eeuw nadat de Verenigde Staten en Rusland de race to space inzetten, wordt de eerste Russische astronaut in de kijker gezet door Rusland. Gagarin was 27 jaar jong toen hij op 12 april 1961 de planeet Aarde verliet en een toertje in de kosmos deed. "Mijn hele leven lijkt een perfect moment," zei Gagarin ooit. Tijdens het feest van de eerste astronaut van de wereld, opent Rusland ook het officiele dossier om aan te tonen dat het gerucht dat Gagarin vermoord zou zijn, een roddel is. Star City, werelds oudste space training center lijkt tegenwoordig op een schrijn van de eerste space man van de wereld. Hij stierf veel te vroeg in een mysterieus vliegtuigongeluk 7 jaar na zijn ruimtevlucht. Er hangt een levensgrote poster, het standbeeld een beetje buiten Moskou werd opgepoetst en het museum voor Gagarin werd opgefleurd door een muurschildering met zijn portret. Verder vindt men er het oranje ruimtepak van Gagarin, geschenken van buitenlandse mogendheden en in een kamer werd zijn bureau nagebootst zoals men het vond op de dag van zijn dood.
Een grote foto toont Gagarin in orbit, op een andere foto staat hij in een veld waar hij melk en brood krijgt van verwonderde boeren, op het moment van zijn landing.
Een complottheorie zegt dat hij vermoord is, dat de vliegtuigcrash sabotage was op bevel van de Sovjetleider Leonid Brezhnev omdat hij de partij zou beledigd hebben en niet loyaal zou geweest zijn. Om dit gerucht de kop in te drukken, werd iets voor deze verjaardag het geklaseerde dossier vrijgegeven door de Russische overheid. De documenten tonen dat Gagarin de controle over de jet verloren heeft nadat hij een weersballon wilde ontwijken.

Wat er van waar is, waarschijnlijk zullen we het nooit weten. Maar er is meer, er wordt ook gefluisterd dat Gagarin niet de eerste man zou zijn die de aarde verliet. De eerste zou Ilyushin geweest zijn, een collega astronaut van Gagarin, hij viel echter na de testvlucht neer in China. De Chinese overheid zou hem nooit meer uitgeleverd hebben en Rusland wilde het daarom geheim houden. De (tweede) astronaut viel wel neer in Rusland en men had eindelijk een space-held waar men mee buiten kon komen. Maar ook dit kunnen uiteraard roddels zijn van de complotpers.
 
Ilyushin, Vladimir Sergeyevich zou de spook-astronaut zijn, volgens de Franse pers. Hij zou twee dagen voor Gagarin in de ruimte zijn geweest. Later is er nooit enig bewijs over hem gevonden, vandaar dat men van een spook-astronaut spreekt. Toch is hij een echt persoon, schrijven experts. Hij werd geboren in 1927, was de oudste zoon van een sovjet vliegtuigbouwer Sergei Ilyushin.Op 10 april 1961 schrijft een Britse communistische journalist, Dennis Ogden, dat de Russen een rakket hebben afgevuurd naar de ruimte met een man aan boord, hij zou teruggekomen zijn, maar zou gekwetst zijn. De dag erna schrijft een Franse journalist Eduard Brobovsky dat de naam van deze man Ilyushin is. Op 12 april maakte Gagarin officieel zijn eerste vlucht naar de sterren. Brobovsky blijft echter bij zijn versie dat de eerste man Ilyushin is en dat Gagarin nooit in de ruimte geweest is. Op 1 mei drukt TASS, het nieuwsbureau van de Sovjets, een bericht dat Ilyushin zou zeggen dat hij nooit in de ruimte geweest is. Later schrijven ook de Londense pers dat de eerste astronaut reeds op 7 april in de ruimte zou belandt zijn en teruggekomen met een psychisch trauma.
Maar wat er ook van waar is, het feest gaat vandaag door voor Gagarin en dat het een Rus was, staat buiten discussie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten