woensdag 13 april 2011

Belgische verandert wet in Uruguay

In Uruguay is de amnestiewet van de jaren militaire dictatuur op het nippertje weggestemt, 16 tegen 15. Er werd 12 uur over gedebateerd. Volgens de goedgekeurde tekst staat dat de nationale rechtbank, beschermd door de grondwet, de internationale akkoorden moet erkennen inzake mensenrechten, die Uruguay mee ondertekend heeft. Daarom viel de amnestiewet automatisch als tegen de grondwet. Omdat er een paar kleine veranderingen werden aangebracht door de senaat, moet de tekst terug geratificeerd worden door de Kamer die eerder de voorgaande tekst hadden goedgekeurd. Daarna moet de tekst aanvaard worden door de president, José Mujica, die reeds zei dat hij tevreden was met de goedgekeurde tekst.
In 1989 en 2009 werd er een referendum gehouden in uruguay en de twee keer stemden de burgers ermee in dat de wet wet zou blijven. De bevolking van Uruguay is voor de amnestiewet, toch is deze wet nu weggestemd in het parlement. De stemming is woelig verlopen en de linkse partij FA is verdeeld over het ja/nee. De senadoren weten dat er nu een gerechterlijke chaos zal ontstaan, toch was de amnestiewet internationaal niet meer te verdedigen. De Mensenrechten kunnen niet langer genegeerd blijven. 
Op  24 maart van dit jaar veroordeelde het Interamerikaanse gerechtshof voor de rechten van de mens Uruguay voor zijn amnestiewet inzake de moord op Maria Claudia Garcia, schoondochter van de dichter Juan Gelman, alsmede voor de verduistering van de werkelijke identiteit van haar dochter, kleindochter van Gelman. Macarena Gelman kreeg eindelijk de kans om de moordenaars van haar moeder te vervolgen, dit na een lang proces in Costa Rica voor het Interamerikaans gerechtshof voor de rechten van de mens.
Haar verdediging tijdens dit lange proces werd opgenomen door CEJIL, een NGO die juridisch advies en verdediging geeft voor het Corte IDH in Costa Rica. Een van de advocaten van CEJIL in dit dossier is de Belgische Martin Lemmens uit Leuven, woonachtig in Buenos Aires. We kunnen dus met trots zeggen dat een Belgische mee de wet in Uruguay veranderd heeft en de wereld weer wat meer rechten gegeven heeft aan de mensen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten