Drie woorden die een wereld van verschil inhouden. Drie woorden die onze maatschappij kunnen veranderen. Dr. Miguel Lorente, Spaanse arts en professor in Medisch recht, legt uit dat het partnergeweld enkel kan opgelost worden door de maatschappij.
In Belgie sterven elke drie dagen een persoon ivm partner geweld: elke drie dagen.... 1 op 4 Belgen zien geen graten in seksueel geweld, uitdagend gekleed gaan is een excuus.... Harde werkelijkheid, harde feiten en wij? #Kijknietweg
'Het probleem bereikt zijn limieten, de oplossing is zeker nog niet nabij', dat is de trieste vaststelling van Dr Lorente. 'Als er geen culturele doorbraak komt, dat de lengte van een rokje bepaalt of je sla- of bereidbaar bent, zijn we niet toe aan het begin van het einde.'
Zolang de maatschappij stelt dat de vrouw zich moet gedragen naar de normen van de man, komen we er niet uit.
Zijn die tijden dan al niet lang voorbij?
Het debat over gendre geweld wordt waarschijnlijk door niet veel kijkers bekeken. onmogelijk uur en voetbal op het andere kanaal. Neen, we zijn die tijden nog lang niet voorbij. 'Waarom is het belangrijk om weten hoe kort of hoe diep de kleding was van het slachtoffer bij een verkrachting? Waarom is de zin: 'ze heeft erom gevraagd' nog een plausible excuus voor een vent die zijn fluit niet in bedwang kan houden? Platte woorden? Het zal wel zijn.... Het penal loopt een beetje rood aan.
Hoe doorbreek je deze cirkel?
'De sleutel tot de oplossing is de norm. Wat we nu normaal vinden, moeten we echt in vraag stellen. In het gezin, op school, op straat, vriendenkring. We moeten spreken als we dingen zien die nog maar ruiken naar seksuele #discriminatie, en dit op alle vlakken. Zelfs als het van de persoon zelf komt die gediscrimineerd wordt met eigen woorden, want ook dit is 'gewoon' is 'grappig' is normaal, de norm, maar wel de verkeerde'.
Welke positieve maatregelen kan de maatschappij nemen tegen #vrouwengeweld ?
Ongelijkheid tussen man en vrouw is geen algoritmische wetenschap, het is niet gebaseerd op een verklaarbaar bewijs. Het is gegroeid uit vooroordelen, cultureel en historisch, haast anecdotisch. Er is geen enkele wetenschappelijk noch genetisch noch gelijk welk ander rationeel bewijs dat de #vrouw ondergeschikt is aan de man of aan de maatschappij. Hierdoor zijn er twee soorten positieve acties die we kunnen nemen: de ongerechtigheid corrigeren en de boodschap uitsturen via het onderwijs, de opvoeding. Tonen dat mannen en vrouwen evenveel rechten hebben of ergens te zijn, om zich als mens te gedragen om zich te positioneren in de maatschappij.
Er zijn vrouwelijke CEO's in de wereld en zij zijn bijna allemaal bekende personen. Zij worden uitgelicht in de media, als voorbeeld gesteld, enzo. Er zijn veel meer CEO-mannen en wie kennen we daarvan? Alleen mensen zoals Bill Gates of Steve Jobs.
'Belangrijk in geweld tegen partners, is de toestemming van het slachtoffer-partner' en dat wordt ons cultureel ingegeven. Daarom #kijknietweg , niet vandaag, niet morgen, volgende week en zelfs volgend jaar, sta stil in je eigen omgeving en reageer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten