De mannen van de pers hebben in jaren geen diepgaander onderzoek gevoerd dan in het Panama Papers dossier. Voor andere lekken, moesten we wachten op Wikileaks of Anonymus, die hier misschien ook wel voor iets tussen zitten. Dat Panama papier gedoe uit de doeken doen, laten we over aan de Knack, naargelang het hen interessant lijkt, en hoe het hen uitkomt. Niet echt perswaardig om druppelsgewijs de openbare opinie te bespelen. Maar laten we deze opmerkingen aan mijn cynische bui danken. Panama, er zijn zeker dingen die bij u opkomen: het Panama-kanaal en de Panama hoed. Wat u misschien niet weet is dat Panama een lang uitgerekt smal landje is tussen Noord- en Zuid-Amerika. In Centraal Amerika ligt, tussen Costa Rica en Colombia. Het bevrijdde zich in 1821 van de Spaanse koning en in 1903 van het Colombiaans juk. Sindsdien is het onafhankelijk. De voertaal is Spaans. Het volkslied is geschreven door een muziekleraar, Santa Jorge, die een liedjes schreef voor zijn scholieren, na de onafhankelijkheid. Hijzelf was een Spanjaard.
- Op je met bloemen bedekte bodem
- gekust door de warmte van de aarde
- zijn de kreten van strijders verstomd;
- Alleen de broederliefde regeert.
- Voorwaarts met pikhouweel en schep,
- aan het werk zonder verder getreuzel,
- opdat wij de roemrijke aankleding zijn
- van deze vruchtbare wereld van Columbus.
Theodor Roosevelt |
De originele bevolking van Panama zijn de Kuna's, als grootste groep. Zij zetten zich vandaag in voor de klimaatsverandering en het beheer van de Jungle van Panama, rijk aan biodiversiteit. Zij geloven vooral in de mannelijke en vrouwelijke energie die naast elkaar door al wat leeft, vloeit. De rest van Panama is overwegend katholiek. De panamanezen zijn met +/- 3 milj.
Wat u zeker kent, is de Panama hoed. De hoed komt helemaal niet uit Panama, wel uit Ecuador. En dat niet Sean Connery maar Theodor Roosevelt deze hoed beroemd heeft gemaakt, is ook een historisch feit. Theodoor was de Amerikaanse president die het Panama-kanaal erdoor kreeg, tegen de zin van Colombia, zodat Panama zijn onafhankelijkheid afdwong with a little bit of help from his friends...om de bouw van dit huzarenwerk te beginnen. Om zich te beschermen tegen de zon, droegen vele kanaalarbeiders een strohoed en uit solidariteit zette ook Theo zo een hoedje op tijdens zijn bezoekjes aan de werken. Het kanaal is 16 km breed en werd in een verdrag voor eeuwig Amerikaanse eigendom. Panama ontving hiervoor eenmalig de betaling van 10 miljoen dollar en jaarlijks een vergoeding van 250.000$. Dit staat waarschijnlijk ook op een rekening in ...Panama.
Meer weten of dit Paradijs echt een paradijs is? Volg ons op facebook!
.
Deel II: de aap uit de boom kijken, Panama en de fiscus
Deel III: Het nationaal symbool van Panama, de gouden kikker
Deel IV: Maagdelijk witte stranden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten