Letland hield in 2003 een referendum en de Euro won. Nu is de meerderheid iets teruggevallen, maar toch komen ze erbij. De eerste minister Valdis Dombrovskis staat recht achter het plan. Net nu de Euro-zone in een diepe crisis zit, keert Valdis zich niet weg van het plan om de euro in zijn land in 2014 in te voeren. "Wij begonnen met dit plan jaren geleden en de streefdatum is januari 2014. Wij hebben hard gewerkt om het Maastricht criteria te behalen. De weg daar naartoe leerden we enorm veel, deze kennis willen we nu vertalen in een grote economische sprong voorwaarts. Toetreden in de euro-zone is een grote sprong voorwaarts. Het betekent stabiliteit, net zoals de us dollar en de Japanse Yen. Tot een economische groep te behoren, is tegenwoordig het antwoord op de crisis en dat moet je doen met verantwoordelijkheid en geloof in jezelf en naar de toekomst toe. Troeven die Letland heeft."
De crisis in Letland was zwaar. Tussen 2008 en 2010 verloren ze een vijfde van hun economische rijkdom. De vraag rees toen om te devalueren om de economie een duw te geven of om traag en moeizaam uit het dal te kruipen. Dombrovskis koos voor het laatste. "Devaluatie is geen antwoord op een economische crisis. Het kan misschien op het eerste gezicht te gemakkelijkste weg lijken, politiek gezien op korte tijd goed scoren, maar op langere termijn is het een zwart gat waar je naartoe glijdt. Je moet je energie in dollars blijven invoeren, je verliest je competitiviteit in de kwaliteit van je productie. Deze strijd verlies je vlug in deze tijd van globalisatie. We moesten dus kiezen voor de harde strijd, zonder devaluatie." Na de euro-zone crisis is de meerderheid tegen de euro ook in Letland gegroeid. Dombrovskis moet er nog aan beginnen en de polls wijzen reeds aan dat hij kiezers verliezen zal. "Als ik kiezers verlies, is dat een ego-zaak. Ik denk in het belang van het land. Volgens mijn economisch inzicht is de euro het juiste antwoord op de economische groei van ons land. We zullen buitenlands kapitaal aantrekken. We winnen aan competitiviteit en ik ben er zeker van dat we door onze kwaliteit van productie enorm populair zullen worden. Het zal ons helpen om een lagere intrest rate te houden en we zullen besparen op de valuta omzetting, die tegenwoordig heel wat kost. 8% van onze leningen zijn in Euro's. De helft van onze reserve is in Euro's, het is dan ook een logisch gevolg dat onze valuta in euro's wordt gezet."
Dombrovskis zegt dat hij veel geleerd heeft uit de crisis van Griekenland. Als hij onpopulaire maatregelen zal moeten nemen om in de euro te blijven, zal hij die zeker nemen. "De Euro-zone is solidariteit, je behoort toe aan een stabiele europees mechanisme, delen en nemen is de boodschap en het enige antwoord op deze wereldeconomie die globalisatie heet. De euro zal bewijzen dat Letland een financieel stabiel land is en dat willen we graag aan de wereld tonen."
Letland is een Baltisch land aan de Oostzee. Dit land vormt een grens met Estland, Litouwen, Belarusia en Rusland. Zij delen de zee met Zweden. Het is het dunst bevolkte land van Europa. De hoofdstad Riga heeft een hoge cultureel niveau. Zij spreken Lets, Letgaals en een kleine groep het Fins-Oegrisch. Letland is overwegend protestants, evangelisch Luthers en hebben misschien via deze religie het financiele verstand zoals Zwitserland: je neutraal opstellen en gezond met je centen omgaan. Wat ze gemeen hebben met Belgie is om al zingend hun onafhankelijkheid af te dwingen, zoals Belgie deed met Nederland na de opera-opvoering van 'De stomme van Portici'. De Baltische landen zongen zich ook een weg naar onafhankelijkheid van 1987 tot 1991. Nu is het land lid van de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Raad van Europa, Navo, Ovse, IMF en Schengenruimte. Het lijkt tegenwoordig, nog voor het bij de Euro-gemeenschap komt, de beste leerling van de Europese klas. De Verenigde Naties kent Letland een HDI (menselijke ontwikkelingsindex) va 'zeer hoog' toe.
(Belgie 0.85, Letland 0.80)
(Belgie 0.85, Letland 0.80)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten