De Moody's van deze wereld blijven olie op het vuur gooien. Het zijn de watchdogs van onze economie. Iemand moet het doen, nu de EU het nog steeds niet echt ter harte neemt. De politiekers en economen kunnen het bloed wel drinken van deze kredietbeoordelaars, maar ze gooien wel steeds een stok in het hoenderhok en houden iedereen wakker. Het is niet het geschikte moment om in slaap gesust te worden. Dat zien we wel aan België, wij die dachten dat we op twee oren konden slapen, omdat de federale regering alles onder controle had en een sluitende begroting op tafel had liggen.
Deze week verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Duitsland, Nederland en Luxemburg. In het artikel 'De euro op weg naar de gouden Standaard' wordt uitgelegd dat de Euro nog teveel gelinkt is aan de kredietwaardigheid van de lidstaten afzonderlijk, ipv aan de kredietwaardigheid van Europa als geheel. Ook kan het zijn dat een huishouden niet overtuigend overkomt om een krediet aan te vragen, wat niet wil zeggen dat ze er toch in slagen om te groeien, mits inzet, solidariteit en samenhorigheid. Iets dat in de rapporten van de Moody's van deze wereld niet
uitgelegd wordt. Je blindstaren op de evaluaties van Moody per land afzonderlijk is een slechte gewoonte waar we moeten mee stoppen.
Luxemburg komt niet gauw in het vizier, zij hebben een zeer stabiele economie. Vandaar dat de premier Jean-Claude Juncker ook dadelijk reageert. Hij beklemtoont dat Duitsland, Nederland en Luxemburg economisch stabiele landen zijn. Hij is zelf zo bold om te zeggen dat deze landen de 'vastberadenheid en de stabiliteit van de eurozone als geheel zullen garanderen'. Dit zijn belangrijke woorden. Belangrijker dan het gesnuffel van de watchdogs die graag keet schoppen en eigenlijk meer voor de speculanten werken dan voor de sociale markteconomie.
De Luxemburgse premier is voorzitter van de eurogroep, de samenwerkingsunie van de ministers van financiën van de eurolanden. Hij weet dus waarover hij spreekt, hopen we. Als premier van een landje waar bijna alle banken ter wereld vertegenwoordigd zijn, kent hij het klappen van de zweep.
Op de lijst van het IMF staat Luxemburg op de tweede plaats, met een hoog bbp per hoofd van de bevolking. Nederland stond op de negende plaats en België op de 18de. Het begrotingstekort was dit jaar -1.8% en zal volgend jaar -2% zijn, ver beter dan de verplichte 3% als Europese norm. Ook heeft het een relatief laag werkloosheidspercentage: 5.2. Een goed draaiend landje, met andere woorden.
En toch zakt de kredietwaardigheid? Hoe goed moet je tegenwoordig dan wel niet zijn, om uit het kluwen van Moody te blijven?
Moody ergert zich vooral aan de eenzijdigheid van de economische activiteit van Luxemburg: vooral de financiële dienstensector is er actief. De banken uit Luxemburg hebben een groot aandeel in Griekenland en Spanje, en zouden daardoor kunnen onderuitglijden. Voor Luxemburg geldt hetzelfde als België, de economische situatie is niet alleen een binnenlandse aangelegenheid. Toch kan men niet voorbij aan het feit dat Luxemburg, net als België, Duitsland en Nederland, hun zaken goed op orde hebben en men meer 'hoopt' dat ze minder waard zijn dan ze willen laten uitschijnen.
En eens te meer een pleidooi om de totale economische situatie van heel de Europese Unie te bekijken en niet landje per landje, zoals de Moody's nu doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten