De haven van Zeebrugge heeft een certificaat in handen van de Halal Food Organisatie van Europa. Het is vanaf nu de eerste Europese haven aan de Westkust die dit certificaat in handen kreeg. De terminal van Zeebrugge garandeert hiermee dat de voeding die als Halal binnenkomt, ook als Halal verder verscheept zal worden. Hiermee hoopt de haven om vooral de contacten naar het Midden Oosten en binnen Europa te verzekeren, zowel voor in- als uitvoer.
Halal is de Islamitische voedingswet, zoals Kosjer de Joodse is. In deze wet wordt beschreven hoe en wat men mag eten om als reine islam door het leven te gaan. Haram is de term die aangeeft wat onrein is en verboden is op de voedingslijst.
Voeding is Halal, niet alleen omdat het toegestane ingrediënten bevat, ook de manier van de bereiding is belangrijk. Halalvlees, bijvoorbeeld, moet uitgebloed zijn. Zoals bij de Kosjere voeding, hebben ook moslims hun voorschriften voor het slachten van de dieren voor consumptie. Zelfs de omstandigheden waarin het dier gefokt werd, is belangrijk, de kwaliteit van het voedsel, het onderdak, de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeurde. Het welzijn van een levend schepsel is belangrijk in de ogen van God, en de hygiëne , zijn de twee pijlers van deze religieuze wetten.
Het is dus zo dat Halal ook Koosjer is, omdat de Kasjroet* (jodenwet) ook berust op hetzelfde principe.
Kasjroet is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Voedsel dat aan deze spijswetten voldoet is kosjer en wordt als rein beschouwd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten