donderdag 10 mei 2012

Imam ijvert voor onderwijs meisjes

 In Cameroun zet een van de belangrijkste imams zich reeds jaren in voor de herwaardering van de vrouw in de islamitische samenleving. Oumarou Ayouba is een progressist op bepaalde vlakken. Hij legt tijdens zijn vele lezingen uit dat Mohammed de profeet de vrouw als gelijke zag van de man. Niet gelijk, maar wel de gelijke. Deze visie wil hij doorweven in de opvoeding vanaf het prille begin. Zijn koranschool geeft veel aandacht aan de opvoeding van de meisjes en jongens op gelijke voet.
Oumarou is de vice-Imam van de Grande Mosquee centrale nr 1 in Cameroun, secretaris generaal van de Imamraad, econoom van de Franco-Arabe college, enzovoort.
'De opvoeding van jonge meisjes is een van onze prioriteiten in het centrum,' zegt Imam Oumarou. 'De Islam is een religie gebaseerd op het zoeken naar kennis en dat limiteert zich niet tot mannen alleen. Er staat nergens geschreven dat de vrouw in de wandelgangen moet blijven. Meisjes en vrouwen hebben recht op dezelfde opleiding als de jongens.'


Eerder was dit gespreksonderwerp een tabou, Oumarou spreekt liever over 'een klein tabou'. Hij legt uit dat het eerder een overweging van de ouders was om hun meisjes niet naar de Koranschool te sturen, omdat ze dat verloren tijd en verkeerde investeringen vonden. Nu de mentaliteit stilaan verandert door de Arabische lente, dringt het maatschappelijk door dat een opleiding voor meisjes, net zoals voor jongens, nuttig is en constructief. Ook de lezingen van Oumarou leidden ertoe dat meer ouders hun dochters naar de lessen sturen. In het centrum Afhadev wordt het uitgelegd aan de ouders dat de opvoeding van kinderen belangrijk is, en dat dat geldt voor jongens en meisjes.
Je kan je hierbij vragen stellen. In België discussiëren ze over een iPad op school, in Cameroun over meisjes naar school. Er is nog een verre weg af te leggen. Doch als een belangrijke Imam oproept om dit te doorbreken is er verandering op til.
In Cameroun kan een meisje op haar 15 trouwen, terwijl er verschillende Imams willen dat deze leeftijd naar 12 jaar wordt gebracht. Oumarou wil zelf over het gebruik van condooms spreken , als dat de gezondheid van de vrouw ten goede komt. 'Meisjes mogen trouwen op hun 15, doch ik zie een verschuiving van de meisjes die naar school komen, zij trouwen vaker rond hun 18.' Dan toch weer een onverwachte verontrustende uitspraak van de Imam: ' Sommige meisjes trouwen beter rond hun 9 of voor hun 14 aangezien ze fysiek klaar zijn. Een huwelijk is dan een bescherming voor zichzelf en de hormonen die kunnen losslaan.'
In de sloppenwijk Briqueterie, is het plan Afhadev gestart. Zij zetten zich in voor de schoolopleiding van meisjes.
2
6h30. Aïcha, 8 jaar, is thuis niet te vinden. Naar school? Nee, ze zoekt hout om te koken, vertelt haar moeder. Salamatou en Patou, 12 en 14, vegen de vloer. De meisjes mogen dan rond 7 naar school vertrekken. De schooldag begint om 7.30 tot 14 u. 

Aicha, Salamatou en Patou zijn kinderen van de verandering. Zij mogen naar school. Niet alleen door de armoede, ook door de religieuze gewoonten. Om die te doorbreken, vochten verschillende vrouwen. Alice Ndo is er een van, zij is de directrice van de Franse school in de provincie. De organisatie voor de opleiding van vrouwen, Afhadev, zet zich in voor de inburgering van een schoolopleiding voor meisjes tot hogere leeftijd. Zij tonen aan dat dit de moeder- en kindersterfte terugdringt, net als kinderhuwelijken en ondervoeding. Nu Afhadev de steun krijgt van belangrijke Imams, kan het plan doorbreken tot in de sloppenwijken en de meest kwetsbaarste groep vrouwen in Cameroun.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten