dinsdag 4 oktober 2011

Tentoonstelling cartoons

Brasser-tentoonstelling

In de KBC-toren van Antwerpen (aan de Schoenmarkt/Meir) loopt nog tot en met 14 oktober, de tentoonstelling: "Brasser: tijdloze humor". Brasser, alias Pol de Valck, was 40 jaar lang de huiscartoonist van 't Pallieterke, van 1961 tot aan zijn overlijden in 2001. In de tentoonstelling worden een 300 cartoons getoond. De tentoonstelling is elke werkdag gratis te bezoeken tussen 9.00u en 16.30u. (donderdag tot 18.30u). Zaterdag en zondag gesloten. 
Paul De Valck werd geboren op 6 maart 1937 in Humbeek. Toen hij met Leona Van Belle uit Schepdaal huwde en in de jaren zestig in deze deelgemeente van Dilbeek kwam wonen, werd hij een "rasechte geadopteerde Pajottenlander". Zijn pseudoniem ontleende hij aan de spotnaam van de Humbekenaren: de "BRASSERS". Hij overleed op 15 maart 2001 thuis in Schepdaal en kreeg postuum het ereburgerschap van de gemeente Grimbergen. Zijn 'werkende' loopbaan begon hij als foto- en filmretoucheur bij drukkerij ASAR in Anderlecht. Later werkte hij als grafisch redacteur en journalist voor de KWB en de KAJ. Zo tekende hij in De Volksmacht, Raak, de Brusselse Post, Fladder, TV-Express ... Hij tekende ook bijna 40 jaar in 't Pallieterke.
In het begin van de jaren 70 verschenen in De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar de "schaVOTjes", de veel besproken "GRAFiekjes" en "Brasserie". In De Standaard tekende hij ook cartoons voor de rubriek "Courant" van Gaston Durnez.
25 jaar (van 1975 tot 2000) tekende hij de dagelijkse "PRIK" in Het Nieuwsblad en De Gentenaar. Emiel De Bolle, Leo Fabri, Cram en Royer waren er de andere tekenaars van dienst. Ze werden opgevolgd door MAREC, die nu nog steeds voor de dagelijkse 'lachinjectie' zorgt.

Samen met André Nollet en Emiel De Bolle werkte hij mee aan het jaarboek "'t Jaar 1991 uitgePERST". Van 1996 tot 1999 tekende hij de wekelijkse cartoon "Pen & Streek" voor Ring-TV, de regionale TV-zender Vlaams Brabant.
Hij nam deel aan zowat alle cartoonales over de hele wereld. Hij rijfde dan ook heel wat prijzen en onderscheidingen bijeen. Op nationaal vlak kreeg hij zijn eerste onderscheiding in 1968 met de publieksprijs op de wereldkartoenale van Heist-Duinbergen. Daarop volgden prijzen in de wereldkartoenale van Beringen, de perssprijs in Hoeilaart... Op internationaal vlak won hij tweemaal de persprijs in de gerenommeerde 'Yomiuri Shimbun' in Japan. Zijn cartoons waren te bewonderen in Japan, Zuid-Afrika, Griekenland, Ierland, Engeland, Zuid-Korea, Frankrijk, USA, Nederland, Polen en nu zelfs in Kruishoutem.
Uit zijn zeer omvangrijk werk selecteerden zijn vrienden en ex-collega's Emiel De Bolle en André Nollet een 300-tal tekeningen, die na zoveel jaren nog steeds actueel zijn. Binnenlandse politiek, de Vlaamse zaak, kerk, sport, milieu, dieren en ook Brassers “zwarte humor” komen aan bod.
bron: Europees Cartoon Center

Geen opmerkingen:

Een reactie posten