zaterdag 15 oktober 2011

Oktober effect op de beurs

Vrijdag hebben de Europese beurzen net zoals Wall Street een beetje winst gevangen. Misschien waren het de betogers in de verschillende beursstraten die inspiratie brachten. Ofwel is het het oktober effect of het weekend effect, dat het hem deed. Beide effecten zijn in de beurswereld synoniem voor optimisme en angst. 
Het weekend effect komt regelmatig terug in verschillende statistieken van de stock trading. Volgens een studie van de Federal Reserve, verscheen in 1987 in de statistieken steeds een negatieve return over het  weekeinde. Plots verdween dit fenomeen in 1998. Sinds 1998 keerde er een positieve return weer over het weekeinde, vandaar dat men vlug in de beurswereld sprak van een optimistisch weekend effect. Dit fenomeen houdt aan , zelfs in de crisis van de beginjaren 21ste eeuw. Tussen pot en pint in de afteroffice is dit een gegeerd debat item.
Het oktober effect is ook een wederkerend onderwerp voor optimisme en angst. Men begint reeds een eindverslag te maken van het afgelopen jaar, de winst wordt berekend, en men kijkt uit naar de laatste analyses van de bedrijven naar de kerstverkoop toe. Het is meer een psychologisch fenomeen, de meeste theorieën spreken dit optimisme tegen, anderen dan weer de angst. Maar zoals we al langer weten is het beursspel onderhevig aan emoties. Het 'tussen de oren'-effect is heel belangrijk bij aan- en verkoop van aandelen, options en andere rare dingen van de wereld.
Oktober is ook een maand, door de geschiedenis heen, waarin de meeste beurscrashes gebeurden. De zwarte maandag, dinsdag en donderdag, waren in oktober 1929, het jaar van de grote depressie. De beurscrash in 1987 was dan weer op 19 oktober. Elke oktober is het daarom weer uitkijken naar ...de volgende crash, om die wat te temperen, proberen kopers zich in te dekken en krijgen we soms een positieve balans. Iedereen herademt dan weer in november. Oktober is ook de herfstmaand in het Noordelijk halfrond. De blaadjes vallen van de bomen en men begint de balans op te maken van de oogst van september. De reserve die toen werd bijeen geoogst, moet goed belegd worden om de zaaimaanden maart april te halen. Beleggen is dan ook in, in oktober. Het oktober effect slaat dus op optimisme over de reserves, geld in het laadje, bomen zonder blaadje, wat slaat op overschot en rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten