vrijdag 30 september 2011

Willen werken is niet hetzelfde als 'kunnen' werken

We horen het al jaren. De vergrijzing, de dooddoener voor elke budgetmaker, beleidsman en begrotingsspecialist. En wat gebeurt er? De natuur herstelt zichzelf. De babyboomers gaan op hun lauweren rusten en er komt een heel arbeidsgat bij. Deze situatie zal zeker 5 jaar aanhouden. De arbeidsmarkt rekent hiervoor op een toename van 500.000 vacatures.

Deze verjonging van de arbeidsmarkt zal tussen 2010-2015 30% hoger liggen dan dit was tussen 2005-2010. Al de jongeren die dachten dat ze niet dadelijk een job zouden vinden en reeds een reis rond de wereld planden, kunnen maar beter hun borst natmaken, want...er is werk aan de winkel.

 “De komende vijf jaar is twee derde van de jobvraag een vervangingsvraag”, zegt Luc Sels, decaan van de faculteit economie van de KU Leuven.
Sels kwam tot de conclusie dat er niet genoeg actieve bevolking is om de jobvraag op te vullen. Een zeer surrealistische situatie. De oplossing die hij voorstelt is om de vrijgekomen vacatures in te vullen, ten dele, met de 50-plussers die langer aan de slag willen blijven. De te vroeg werklozen in de leeftijdcategorie van 50+ zullen nu dus meer kans krijgen om werk te vinden. Hun tewerkstelling valt nu terug op 5.2 %. Dat zal de komende jaren hoger liggen. Om deze mensen terug naar de arbeidsmarkt te trekken zullen er nieuwe beleidskeuzes moeten gemaakt worden. Deze arbeiders zijn nl zeer duur. Een hogere wettelijke pensioenleeftijd is daarom maar 1 van de mogelijkheden. De gemiddelde pensioenleeftijd in België is momenteel 59,1 jaar.
Een andere mogelijkheid waarover gesproken wordt, is om de pensioenloopbaan op 45 jaar te brengen als norm. Toch is het niet alleen daar waar men moet over debatteren. Ook de ondersteuning van een hoog leeftijdsalaris zal men moeten onder ogen zien. De loonlast tussen een oudere en jongeren werknemers moet onder de hamer komen. Want het helpt niet veel als de mensen langer moeten werken, als bedrijven deze mensen afstoot wegens 'te duur'. Het grote werkloosheidscijfer onder deze mensen belast dan weer de staat. Tijd om aan het werk te schieten, zegt deze vergrijsde journaliste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten