De euro wankelt. Er zijn economen die willen dat ze van haar sokkel valt, er zijn er die alles in de strijd willen gooien om hem te houden. De voorspellingen zijn bijna zo fantastisch als de horoscoop in de roze weekblaadjes. In de rangen van Europa zelf springt Karel De Gucht in de bres voor een oplossing voor de schuldencrisis zonder Griekse exit uit de eurozone. Wel is hij overtuigdt dat Europa zelf deze beslissing moet nemen. Hij neigt naar het Nederlandse voorstel om strengere begrotingscontroles en de Europese obligatie vindt hij ook een interessant mechanisme.
Het Duitse weekblad Bild schrijft dat het Duitse ministerie van Financiën zich stilaan schrap zet voor een gedeeltelijk faillissement van Griekenland. Een van de scenario's op de Duitse tekentafel zou draaien om een exit van de Grieken uit de euro. Dat zou een gevaarlijk scenario zijn. "Als de euro uit mekaar valt, dan valt ook Europa uit mekaar", citeerde hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Eerste taak is dus het "immuniseren" van Athene tegen de internationale markten, wat met het jongste steunpakket gelukt zou moeten zijn. En ook de nakende goedkeuring van de zogeheten "sixpack" met strengere regels voor alle lidstaten is "een ongelofelijke stap vooruit".
Toch zal een duurzame oplossing meer Europese solidariteit vergen, onderstreepte ook Europarlementslid voor CD&V Marianne Thyssen. "Hoe vervelend dat misschien ook lijkt." Ze begrijpt dat de financieel gezonde Duitsers niet eindeloos willen bijspringen, maar benadrukte net als De Gucht dat de enige uitweg via Europa loopt. Het verwijt van sp.a'er John Crombez over een gebrek aan uitzicht op groei en jobs wees ze van de hand. "Ook voor onze competitiviteit liggen plannen op tafel", aldus nog Thyssen. (belga/jv)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten