"Ik stel jullie mijn nieuwste boek voor: "De Vlaamse beweging uitgelegd voor Franstaligen", een boek dat gepubliceerd zal worden door de uitgever La Renaissance du Livre. Dat zegt Alain Destexhe in een persconferentie samen met de voorstelling dat Bart De Wever het voorwoord zal schrijven voor dit boek.
"Of we het nu willen of niet, zegt de schrijver, Bart De Wever en zijn partij vertegenwoordigen vandaag de dag de Vlaamse beweging. In de laatste verkiezingen, kozen bijna 1 op 2 vlamingen voor deze nationalistische partij. Een resultaat van een lang proces waarin wij, Franstaligen, ons deel en onze verantwoordelijkheid in dragen." Dat legt Destexhe verder uit. Hij begint met de Vlaamse beweging in 1830 tot nu. Dat is nodig, vindt hij, om de houding van onze Noordelijke landgenoten in bepaalde communautaire dossiers, beter te begrijpen. Hij onderstreept vooral de weigering van de Franstaligen om een gelijkwaardige twee-talige staat te vormen, toen dat nog mogelijk was. Hij bewijst ook in zijn boek, dat het de Waalse Socialisten zijn die voor het eerst over een Confederatie spreken en de unie van de sociale veiligheid op de helling zetten, aldus de schrijver zelf.
Hij oppert zelfs de vraag of Wallonië op dezelfde barricade zou staan vandaag als de socio-economische situatie omgekeerd was.
"Dialogeren met de andere impliceert niet dat je met hem akkoord moet gaan of zijn, wel naar elkaar kan toegroeien. Ik ben het niet eens met de Vlaamse nationlistische partij, wel luister ik naar hen en weet hoe hun ideeen gegroeid zijn. Als we dat blijven negeren, creeren we een vijand en komen we nergens. "
Commentaar kan je kwijt op de email van de schrijver die hij speciaal voor de 'dialoog' gemaakt heeft:
alain@destexhe.be of op zijn facebook.
"Mijn komst zal zijn carrière in Wallonië niet meteen bevorderen", merkte De Wever lachend op. Destexhe haalde zelf de wrevel op zijn nek door zijn nieuwe boek en door zijn scherpe analyse over de economische situatie in Wallonie, enkele jaren terug. Met zijn werkstuk wil Destexhe bijdragen tot een "beter begrip van de andere", in de hoop dat dit kan leiden tot dialoog en toenadering. Hij merkte daarbij op dat er in Franstalig België wel boeken werden geschreven over de geschiedenis van België of over de communautaire problemen, maar nog nooit over de geschiedenis van de Vlaamse Beweging.
Le Mouvement flamand expliqué aux francophones, Alain Destexhe, Renaissance du Livre, 14 euro, 190 blz.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten