maandag 2 mei 2011

Belangrijke en nodige injectie in innovatie

De Vlaamse regering zal een forse investering doen in innovatie en wetenschap. Ingrid Lieten, verantwoordelijke minister voor innovatie zal het budget Innovatie verhogen in 2011 met 65 miljoen euro. Verder zullen de onderzoeksprojecten bij het IWT gestimuleerd worden met een belangrijke financiele injectie. Het groeitraject voor het budget innovatie tot en met 2014 werd verder uitgetekend.



“De uitdagingen van de toekomst worden steeds groter: denk maar aan vergrijzing van de bevolking en de daarmee gepaard gaande uitdagingen in onze gezondheidszorg. Het investeren in Innovatie is daarom cruciaal als we onze concurrentiekracht willen verzekeren zodat we nieuwe en duurzame  jobs creëren in Vlaanderen. Meer geld voor innovatie wil zeggen meer mogelijkheden om ons als Vlaanderen te blijven vernieuwen. En dat is goed voor de mensen én voor de economie. Deze 65 miljoen euro zijn daar alvast een sterke aanzet toe.” zegt Lieten.
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek wordt verhoogd met 10.3 milj euro. Odysseus wordt versterkt met 2.1 milj euro. Odysseus is een project dat Vlaamse toponderzoekers uit het buitenland terug naar Vlaanderen haalt. Het project om onderzoekers van de Vlaamse universiteiten voor te bereiden op een vaste aanstelling aan die universiteiten wordt uitgebreid met 3.5 milj.  De intekening van vrouwelijke onderzoekers zal vooral in het oog worden gehouden. Jonge onderzoekers zullen begeleid worden naar een bredere inzetbaarheid in de privesector en als voor een carriere op een internationale academische arbeidsmarkt. Hiervoor wordt een extra 4 milj vrijgemaakt. De laatste 2 milj dienen om het wetenschappelijk onderzoek verder uit te bouwen in het kader van het PWO, Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek aan de hogescholen.
Verder krijgen strategische onderzoekscentra een injectie: VIB, IMEC, VITO en IBBT.  Zo zet het gerenommeerde VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie)  een project op omtrent het ontstaan en de ontwikkeling van verouderingsziektes zoals Alzheimer, kanker en hart- en bloedvataandoeningen om op die manier een veel effectievere behandeling van deze ziektes uit te werken en een betere levenskwaliteit te verzekeren  van mensen op hogere leeftijd.

·         Onderzoeksprojecten van bedrijven (bij IWT):
Uiteraard wordt ook innovatie in het bedrijfsleven gestimuleerd. Het IWT ontvangt een extra budget van 10 miljoen euro voor onderzoeksprojecten van bedrijven, en dit om de bedrijven aan te moedigen om ook zelf meer te investeren in innovatie.

·         Maatschappelijk belangrijke onderzoeksprojecten (bij IWT):
En tot slot gaat 17,3 miljoen euro naar maatschappelijk belangrijke onderzoeksprojecten rond eco-innovatie, groene energie, zorginnovatie, sociale innovatie, groene mobiliteit en transformatie van onze industrie. Dit geld dient ook voor projecten die kaderen in het Nieuw Industrieel Beleid waaronder bijvoorbeeld de Duurzame Chemie. De projectvoorstellen worden ingediend bij en geëvalueerd door het IWT.

Deze Vlaamse Regering staat dus meer dan ooit achter de doelstellingen uit het regeerakkoord, ViA en Pact 2020 om 1% van het bruto regionaal product te besteden aan O&O. In 2010 bedroeg dit percentage 0,71% en door de oorspronkelijk voorziene  besparingen zou dit percentage in 2011 dalen naar 0,67%. Het vandaag besliste extra budget van 65 miljoen euro maakt deze daling ongedaan.


2. 97 miljoen euro om onderzoeksprojecten bij IWT te stimuleren
Vandaag besliste de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten, om 97 miljoen euro vrij te maken voor het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) om de in het verleden aangegane engagementen voor onderzoeksprojecten te kunnen financieren.

Ingrid Lieten: “Met deze 97 miljoen euro extra voor het IWT zullen de lopende onderzoeksprojecten volop gestimuleerd kunnen worden. Ook hiermee geven we innovatie in Vlaanderen een stevige duw in de rug.”

Tussen 2005 en 2009 was er een grote discrepantie gegroeid tussen vastleggingskredieten en de betaalkredieten. Vastleggingskredieten zijn nodig om nieuwe initiatieven te kunnen nemen. Op een bepaald moment moeten die aangegane engagementen echter ook betaald worden en daarvoor zijn betaalkredieten nodig.

Het Rekenhof wees reeds bij de begrotingscontrole van 2010 op die discrepantie en sindsdien is de Vlaamse Regering bezig met een inhaalbeweging om dat tekort weg te werken. Bij de begrotingscontrole van begin 2010 werd alvast 29 miljoen euro aan bijkomende betaalkredieten voorzien, wat op dat moment het bedrag was zoals geraamd door het IWT.

In de loop van vorig jaar bleek echter dat dit nog onvoldoende was. De opvolging van de talrijke gesteunde projecten door IWT is complex en de uitbetaling van deze projecten is dikwijls gebonden aan een aantal evoluerende en te evalueren voorwaarden.
IWT heeft in 2010 voor 53 miljoen euro verschuldigde bedragen geboekt die niet in haar begroting waren voorzien. Deze worden nu met de begrotingscontrole geregulariseerd.
Om dergelijke problemen te voorkomen gaf minister Lieten het IWT in het najaar van 2010 de opdracht een aangepast cashplanningsysteem uit te werken, dat in staat is de betalingen op de verschillende begrotingslijnen met een voldoende nauwkeurigheid te ramen. IWT stelt het ontwikkelde cashplanningsysteem onder begeleiding van een auditcomité momenteel verder op punt. Het nieuwe cashplanningsysteem laat het IWT toe de financiële evoluties binnen de organisatie nauw op te volgen en tijdig actie te ondernemen indien nodig. De Raad van Bestuur van IWT kreeg vorige week voor de eerste keer een rapportering van de resultaten van het geactualiseerde cashplanningsyteem.

Naast die 53 miljoen euro voorziet de Vlaamse Regering ook nog eens bijna 44 miljoen euro bijkomende betalingskredieten om de historische achterstand goed te maken. Volgens de geactualiseerde cashplanning van het IWT is dit het bedrag dat dit jaar zal nodig zijn om de aangegane engagementen te financieren.


3. Meerjarentraject voor budget Innovatie
Naast een verhoging van de betaalkredieten bij het IWT met 97 miljoen euro en de aanzienlijke verhoging van het budget 2011 voor O&O met 65 miljoen euro, werd vandaag ook een beslissing genomen over een meerjarentraject voor O&O.

Minister Lieten verkreeg tijdens de begrotingsopmaak eind vorig jaar dat tijdens deze begrotingscontrole een meerjarentraject zou opgemaakt worden voor het bereiken van de 1%-norm. Op 17 januari 2011 vroeg Ingrid Lieten de VRWI om tegen 15 februari 2011 advies te geven over de 1%-norm. In dat advies gaf de VRWI aan dat zij kiezen voor een scenario waarin  de 1%-norm wordt  bereikt tegen 2020.

Vandaag bereikte de Vlaamse Regering een akkoord over een minimaal groeipad voor deze legislatuur. Concreet zal het budget voor O&O in 2012 verhogen met minimaal 60 miljoen euro. In 2013 komt daar bovenop nog eens minimaal 70 miljoen euro bij (dus minimaal 130 miljoen euro meer dan in 2011). En in 2014 komt daar opnieuw minimaal 70 miljoen euro bij. Vanaf 2014 is er dus jaarlijks een structurele verhoging van het budget O&O met minimaal 200 miljoen euro ten opzichte van 2011.

Dit betekent dat tussen 2012 en 2014 maar liefst minimaal 390 miljoen euro extra voorzien wordt voor O&O.

Indien de economische activiteit meezit, en de Vlaamse overheid ook meer ontvangsten zal hebben, kan dat groeipad nog opgetrokken worden.

Ingrid Lieten: “Ik wil deze bijkomende middelen zeer doordacht investeren. Daarom is het mijn bedoeling om op de Vlaamse Regering van 6 mei 2011 een nota voor te leggen met een concretisering van de ViA-doorbraak Innovatiecentrum Vlaanderen. Daarin wil ik omschrijven hoe het innovatiebeleid veel concreter kan inspelen op de maatschappelijke en economische uitdagingen zoals klimaatverandering, vergrijzing en vergroening,…”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten