zaterdag 30 april 2011

Weten is scheppen

Nu de Arabische lente nadert komt er ook een nieuwe kans voor investeerders in wetenschap in het Midden Oosten. In de 'New Scientist' schrijft de laureaat van de Nobelprijs en de Amerikaanse wetenschappelijke afgezant, Ahmed Zewali, over de nieuwe kansen van het onderzoek in het Midden Oosten. Hij beschrijft de drie stappen die landen in de regio kunnen ondernemen en schetst de voorwaarden op welke manier het Westen kan bijdragen bij deze ontwikkeling.


  1. Verbeteren van de promotie tot publiceren en vrouwelijke emancipatie
  2. Institutionele veranderingen zodat er vrijheid is van denken, de bureaucratie kan ingedijkt worden, meer waardering voor resultaten en meer krediet geven, dit in legale termen.
  3. Onderzoekcentra creeren zodat de Moslims competible worden met de globale economische wereld en dat ze aangezet worden tot wetenschappelijk onderzoek en studie

Het Westen kan hierbij bijdragen en op de hoogte blijven met partnerships te creeren. Hulp is altijd welkom, hoewel contact en uitwisseling veel meer resultaat zullen opleveren. Zawali eindigt zijn betoog dat maatschappijen gebaseerd op kennis, beter bestand zijn tegen de wereldeconomie en het bewaren van vrede en een rustige samenlevingsvorm.
Dictators en wetenschap komen meestal niet overeen, stelt Zawali verder. De revolutie is begonnen in Egypte omdat het land daar reeds een goede wetenschappelijke basis heeft ontwikkeld. De ontwikkeling van de wetenschap en het wetenschappelijk onderzoek in het Midden Oosten kan een verbetering en verruiming betekenen voor de wetenschap in het Westen. De andere manier van denken kan wetenschappers op andere pistes brengen en uitwisseling van gedachten is altijd een verrijking.
Turkse boom van kennis
De uitwisseling tussen wetenschappers van het Midden Oosten en het Westen berust vooral op het openen van het wetenschappelijk bewustzijn. Het kan ook het Westen helpen om in te zien dat verdoken controle van de staat op wetenschap even vernauwend werkt dan het open verbieden van een dictator. Wetenschap moet een open en vrije tak blijven, onderzoek en resultaten moeten ten diensten staan van de mensen en de bevolking, niet van de bedrijven en regeringen. In deze punten kan het Westen en het Midden Oosten veel van elkaar leren.
bron: aljazeera.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten