Egypte hield zaterdag een referendum over de verandering van de grondwet. De veranderingen zullen het mogelijk maken voor onafhankelijke kandidaten om op te komen. Andere veranderingen hebben betrekking op de transparantie van de verkeizingswetgeving en justitie.
Er riepen zowel kampen op om 'nee' te stemmen als om 'ja' te stemmen. Zowel de 'nee' als de 'ja' stemmen hadden iets positiefs. Dan wordt het een moeilijke keuze.
De grote oppositie partijen vroegen een ja stem, zodat de veranderingen kunnen doorgevoerd worden, de militaiten naar huis kunnen gaan, en het parlement de rest van het werk kan uitvoeren. De kleine en jongere politieke partijen vroegen een 'ja, maar...' omdat ze eigenlijk meer tijd nodig hebben om zich klaar te stomen voor de verkiezingen die uit een ja zouden voortvloeien. Deze verkiezingen, nu er 'ja' gestemd is, zullen gehouden worden in juni.
De veranderingen in de grondwet behelsden 9 amendementen. De helft ervan had te maken met de verkiezingswetgeving. Over wie zich kandidaat kan stellen om president te worden, welke organen een controle kunnen uitoefenen op de juistheid van de verkiezingen en de tijdslimiet dat een president mag aanblijven. Men kan alleen maar ja of nee stemmen, dit voor heel het blok. Plaats voor een ja maar...was er niet en dat was vooral een struikelblok voor velen.
De grondwet zou minimaal gewijzigd worden, en deze 'grondwet van een dictator' zagen velen liever totaal verworpen. "De amendementen schieten te kort, er moet een hele nieuwe grondwet komen,"zegt Deena Abel, manager in publiciteit uit Cairo.
Toch is het wel zo dat als deze amendementen worden aangenomen, zoals nu het geval is, er verplicht een nieuwe grondwet moet komen, gemaakt door het parlement dat nu binnen de 6 maanden verkozen moet worden. Het is nu rennen geblazen om de campagne te beginnen. Kleine en nieuwe partijen opperen dat de politieke klasse hier een tijdsvoordeel heeft, en dat zij (de kleine en jongere partijen) een inhoudelijk voordeel hebben. De strijd lijkt dus gelijk.
Het amendement wat de meeste kritiek kreeg, was art 75, daar wordt gezegd dat alleen diegene president kan worden die geen dubbele nationaliteit heeft en ook geen familielid met dubbele nationaliteit, en waarvan de 'vrouw een egyptische' moet zijn. Wat de man van nationaliteit moet zijn, wordt niet gezegd...
Verder blijft de kracht van de president bijna ongewijzigd, tenzij de tijdslimiet. Verder mag hij 1/3 van de shura raad aanstellen, het hoger huis van het parlement, 10 leden van het lager huis van het parlement, hij blijft leider van defensie en de politie en mag zijn eigen vice aanstellen, na de verkiezingen.
De keuze was eigenlijk tussen: het langer aanblijven van de militaire junta of niet. En het volk heeft gekozen voor het terugsturen van de militairen naar de kazerne waar ze thuishoren. Binnen 6 maanden zal er terug gekozen worden voor een grondwettelijk parlement. De weg naar de democratie ligt open.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten