donderdag 17 maart 2011

Huishoudboekje Belgische regering

CD&V, de partij van ontslagnemend premier Yves Leterme, ziet in het princiepsakkoord van de voorbije nacht een sterk en geruststellend signaal aan de internationale markten. "Ons land blijft op begrotingsvlak een voortrekker in Europa", vindt partijvoorzitter Wouter Beke.

Er is niets mooier voor de goednieuwskrant dan te schrijven over de Belgische begroting. Dat loopt altijd van een leie dakje en bevat steeds een positieve boodschap. Met al de politieke troubels van de afgelopen drie jaar bijna, blijven we het economische gezien schitterend doen. Men zou zich afvragen of het ondanks of omdat we geen regering hebben...
Zelfs economen ter goeder trouw die elk jaar de begroting grondig doornemen, hebben kritiek, maar zoals we kunnen zien, niet echt gegrond. We doen het beter dan de horror die ons voorspeld werd:

Dit werd geschreven na de begroting van 2009:

* de begroting blijkt al een structureel tekort te hebben gehad van bijna 2% van het bbp in 2007. Dat werd alleen gecompenseerd door de goede conjunctuur, en daardoor werd de slechte begroting weggecamoufleerd. Het woord “meevallers” werd nochtans nooit gebruikt in die periode …
* We graven in de komende jaren een tekort uit van 5% van het bbp, en dat voornamelijk door structurele problemen
* deze projecties werden gemaakt met een optimistische groei van -1,9% in 2009 en een positieve groei in 2010, versnellend naar 2011…  De realiteit is dat de groei eerder -4% zal bedragen. 

dit hele artikel, kan je hier lezen.
De tot treurens toe aftredende regering kreeg opdracht om deze begroting te maken. Europa wil een draft zien rond midden april met een reflectie naar 2012 toe. "Het federale kernkabinet maakte afgelopen nacht werk van die vraag met een principeakkoord over de begroting 2011", aldus Beke. De federale topministers spraken af het totale begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 3,6 procent van het bnp. Dat resultaat is 0,5 procent beter dan voorzien in het Europees stabiliteitsprogramma. "Daarmee komt de Maastrichtnorm opnieuw in zicht en zitten we rond het cruciale kantelmoment van schuldopbouw naar schuldafbouw", luidt het.

De partijvoorzitter vergelijkt met de begrotingstekorten in de ons omringende landen: rond de 4 procent in Nederland, zo'n 6 procent in Frankrijk en boven de 8 procent in het Verenigd Koninkrijk. Het gemiddelde tekort voor de landen van de eurozone wordt op 4,6 procent geraamd en voor de hele EU op 5,1 procent. (belga/svm)
Een regering die geen regering meer is, nam het voortouw om de staatsschuld terug te dringen tot 3.6% van het bbp. Men maakt zich sterk dat het te verwezenlijken is. Dat andere partijen met andere ideeën dit moeten waarmaken is niet aan de orde. Er wordt stabiliteit gevraagd en die is verkregen.
Er werden belangrijke beslissingen genomen, beslissingen over de energieprijzen en de welvaart. Hopelijk passen deze in het kader van de democratische verkozen regering, die nog steeds niet gevormd is. Maar dat het goed nieuws is, kon zelfs Reynders niet loochenen.

De 3,6 procent wordt vooral gehaald door een miljard euro extra fiscale en niet-fiscale inkomsten, zoals de dividenden van de overheidsbedrijven, de participatie in en hulp aan de banken en de opheffing van het bankgeheim. Daarnaast dalen de primaire uitgaven, onder meer door zes maanden met voorlopige twaalfden te werken. Aan het systeem van notionele intrestaftrek zou volgens Reynders niet worden geraakt.

De nucleaire rente die de producenten van kernenergie moeten ophoesten, blijft voorlopig 250 miljoen euro bedragen. De regering wacht eerst nog op een rapport van de Nationale Bank vooraleer dat te wijzigen.
Boven op het goede nieuws van de begroting, krijgen we zelfs positieve cijfers over Belgen die van een leefloon leven. Deze groep zou verkleind zijn.

Na een permanente stijging van het aantal leefloontrekkers in de periode 2005-2009 van 127.553 tot 154.002 is hun aantal in 2010 voor het eerst terug gedaald tot 148.606. In Wallonië ontvingen in 2010 65.754 personen een leefloon, in Vlaanderen 43.848 en in Brussel 36.994. Het aantal daalde in 2010 in de drie gewesten. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Philippe Courard op een schriftelijke vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

Om de efficiëntie van de tewerkstellingsmaatregelen voor OCMW-cliënten te meten, heeft Courard medio 2010 zijn administratie opdracht gegeven een opvolgingsinstrument op te zetten. "Dit is op dit ogenblik in volle ontwikkeling en dient verder verfijnd te worden.

De eerste resultaten zijn alvast positief. 44,5 procent van de leefloners die deelnamen aan een tewerkstellingsmaatregel zijn een jaar later nog steeds aan het werk, wat aantoont dat het activeringsbeleid van de OCMW's wel degelijk positieve resultaten oplevert", aldus Courard. (belga/vsv)

Om iedereen een stem te geven, laten we ook de pesimisten van de begroting aan het woord. De Hoge Raad is minder enthousiast over de beter dan verwachte begrotingsresultaten van 2010. Die zijn enkel te wijten aan de verbeterde conjunctuur en de daling van de rentelasten, luidt het.

De vooruitzichten zien er niet zo goed uit en er is een aanzienlijke budgettaire sanering nodig - die nog groter is dan in de jaren 1990 - om de financiële markten gerust te stellen en zo te vermijden dat ons land een nog hogere risicopremie moet ophoesten.
Om al die redenen moet er een geloofwaardige begrotingssanering op het getouw worden gezet, die in 2015 uitmondt in een overschot van 0,2%. Voor 2012 schuift de HRF een tekort van 2,8%, voor 2013 een van 1,8% en voor 2014 een van 0,8% naar voren. De Hoge Raad hamert vooral op het terugdringen van de uitgaven en structurele hervormingen. Investeringen mogen niet structureel worden verlaagd. (belga/vsv)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten