dinsdag 27 september 2016

Vrede is een werkwoord

Deze nacht 12 uur middernacht in Belgie. Late namiddag in Cartagena, een historisch moment voor Zuid-Amerika, zeker voor Colombia. Vrede... we komen het niet alle dagen tegen. En zeker niet tussen twee grote kemphanen zoals de FARC en de Colombiaanse burgers.

Santos, de president van Colombia en Timoschenko, de leider van de rebellen, tekenen het einde van een 52 jarige oorlog. Het ging gepaard met een hele ceremonie. Velen Zuid-Amerikaanse leiders waren aanwezig. En nu ligt de uitdaging open om van de FARC een wettige politieke partij te maken in het land en het geweld om hun gelijk en financiele zaken te halen, voorbij.

De rebellen zullen zich langzaam inburgeren in het gewone leven van het land en de regering kan zijn werk verder zetten om te vechten tegen de narco's en het paramilitarisme. Het akkoord werd getekend voor 2.500 genodigden. De protocolaire kledij was wit, het symbool van de vrede. Er werd een homenage gebracht aan de slachtoffers van dit geweldadige conflict dat meer dan een halve eeuw stand hield. Er vielen miljoenen slachtoffers tussen de doden, verdwijningen en families die werden verwoest door ontvoeringen van kinderen en vrouwen.
Op 2 oktober kunnen de Colombianen in een referendum het verdrag mee ondertekenen of verwerpen. Om dit bedrag kracht bij te zetten waren er heel wat regeringsleiders  Federica Mogherini van de Buitenlandse dienst van Europa, zei vandaag dat ze de organisatie FARC van de terrorisme lijst zou halen. Ook John Kerry, die aanwezig was, zei dat zijn land hetzelfde overweegt.
Het was feest in heel wat universiteiten, op straten en pleinen, sociaal media, terwijl er ook een mineur te horen was omdat de regering teveel zou beloven en geven aan de leden van FARC.

Onder de genodigden waren: de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties, 15 presidenten van America, de Secretaris van Staat van de USA, een delegatie van het Vaticaan. Cuba, Noorwegen Chili en Venezuela hebben 15 jaar mede onderhandeld, deze delegatie kregen een ereplaats.
'Vandaag is Colombia het centrum van de wereldvrede in een wereld die zo bedreigd is. Colombia draagt hoop uit. Een nieuwe etappe breekt aan in Latijns Amerika,' zo zei Raul Castro, president van Cuba gisteren.
De bevolking is nog verdeeld over het vredesakkoord. Er is een oppositie in Colombia tegen dit verdrag. Tijdens een referendum op 2 oktober mag het volk zich hierover uitspreken. De oppositie heeft vooral schrik van het verlinksen van Colombia door de legale partij FARC, als die er komt. Het voorbeeld van Venezuela drijft als een spook door dit verdrag.
'Het verdrag dat nu onderschreven wordt is niet perfect, het is het enigste haalbare. Er is geen andere manier om te dromen van vrede voor de generatie in de toekomt,' zegt Jara Alan, 7 jaar door FARC ontvoert en nu de officiele vertegenwoordiger van de slachtoffers van dit conflict.

De meeste slachtoffers zijn voor dit verdrag. Wij zullen zeker JA stemmen op 2 oktober. NEE stemmen is weer de deuren sluiten voor gelijk welke mogelijkheid om uit deze oorlogssituatie te geraken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten