zondag 18 september 2016

Duurzaam, of blauw?

De redactie was aanwezig bij een receptie ter ere van het bezoek van de stichter van de 'blauwe economie' de Belg Gunter Pauli. Het principe waarop de blauwe economie gestoeld is, is op het principe dat nu heerst in onze wereld: wat slecht is is goedkoop, wat goed (gezond duurzaam) is, is duur. Volgens Gunter Pauli, de omgekeerde wereld. En ook dat vinden we terug in het onderzoek dat de Boerenbond en Bayer deden in 2015. Zij hielden een grote enquête naar wat de klant wil betalen voor gezonde voeding. De klant kwam er niet zo 'gezond' uit. Mensen willen meer betalen voor mooi fruit en groene, rode, kleurrijke groenten. Iets wat er niet uitziet, is tweede keus. En die eerste keus zal Bayer, nu met de patenten van Monsanti, de klant leveren. Duurzame landbouw wordt door zowel de Boerenbond als Bayer als 'duur' en niet economisch bestempeld.Maar hebben ze gelijk?
Duurzaam is een achterhaalde term, beweert Gunter Pauli. Met duurzaam kan je de luxe toer opgaan, duurzaam lijkt een duur product, zoals het woord zelf suggereert. Die suggestie is niet altijd waar. Verander duurzaam in 'blauw' refererent naar de blauw planeet, niet het liberalisme. Met simpele en eenvoudige ingrepen kan men terugvallen op de blauwe landbouw. Pauli geeft tal van voorbeelden in zijn website. De rode draad is: 'verander van core-business' of liever: schaf de kern van de zaak uit. Alles is met elkaar verbonden. Zo ook in de economie. De industrie, de landbouw, de informatica en zelfs de servicediensten hebben allemaal een raakvlak. 
Neem nou een crisis. Een vraag om hulp ergens van een regering, lokaal of federaal, ergens in de wereld. Niets is te moeilijk om opgelost te worden en dit met een simpele, goedkope en eenvoudige oplossing als iedereen samenwerkt. De kust van Belgie en Nederland zal last krijgen van overstromingen. De zee zal ons land stilaan oppeuzelen. Wat kunnen we daaraan doen? Simpel: maak zandbanken voor de kustlijn, eilanden ver in zee, buiten de vaargeul. Hoeft niet duur te zijn en brengt gauw zijn investeringskapitaal weer in het laatje: maak van die eilanden een algenveld, sponskweekerijen, mossel- of oesterbanken. De algen kan je gebruiken voor 1001 industrieen (cosmetica, farmacie, gas,...) Duurzaam? ja, Blauw? ook, Duur? NEE
Nog een voorbeeld uit Gunter's toverhoed? Neem een brouwerij, heerlijk bier, zij gebruiken er malt voor. Halen maar 15% voedingsstoffen uit dit product. De rest gooien ze weg. Waarom maak je er geen brood van in regio's die armoede hebben? Geef het aan de bakkers in de achtergestelde wijken in Afrika, zoals bij de brouwerij Miller enzo. Antwoord van de brouwers, in dit geval INBEV : 'wij zijn geen bakkers' En om die reden mogen ze dus voedingstoffen wegsmijten?

Een tip voor de Boerenbond om ook eens met Pauli te spreken en niet alleen met Bayer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten