zondag 25 oktober 2015

Weekeinde der stemgangers, deel I Polen

Verkiezingen, altijd goed nieuws voor de winnaars. Een gedeeld goed nieuws voor een versterkte oppositie en voor de burger, steeds met gemengde gevoelens onthaald. Wat gebeurt er verder met je stem, eenmaal uitgebracht in het hokje. Op de tentoonstelling 'the importance of being...' werden er stemhokjes uit verschillende landen getoond: China, Korea, Duitsland, Uruguay... ze hadden allen hetzelfde uitzicht, de ene met een korter of langer gordijntje. Wat erin beslist wordt, ligt mijlenver uit elkaar. Of niet? Gaat het niet over het welzijn van ons leven? En verschilt dat zoveel van andere uithoeken van de wereld?

In Polen werd er gestemd tussen twee grote blokken. Aan het hoofd van deze partijen staan vrouwen.
En beide partijen zijn conservatief. Het Burgerplatform, regeringspartij, is Europees georiënteerd en wil een open vizier tov de vluchtelingen. De partij Recht en Rechtvaardigheid, met de mooie afkorting PiS,  staat voor de katholieke, nationalistische kant van Polen.
De strijd zal draaien rond de vluchtelingen stroom. Jaroslaw Kaczynski, PiS, waarschuwde de mensen voor de ziektes die vluchtelingen met zich meebrengen. Ewa Kopacz, van de regeringspartij, waarschuwt voor angstzaaierij.
De derde partij die meedingt voor de presidentsjerp heeft ook een vrouw als leidman. Beata Szydlo voor PiS, Barbara Nowacka voor links en Ewa voor de regeringspartij. Vrouwen aan de macht in Polen...
De prominente plek voor vrouwen is niet nieuw in Polen: begin jaren negentig was er al een vrouwelijke premier, er was al een vrouw president van de centrale bank en ook het parlement had al een vrouwelijke voorzitter. En de hoofdstad Warschau heeft al negen jaar een vrouw als burgemeester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten