zondag 25 oktober 2015

Weekeinde der stemgangers, deel II, Tanzania

Ook in Afrika en Zuid Amerika trokken de mensen naar het stemhokje om hun president of eerste minister te kiezen. Kiezen is belangrijk, het zijn in presidentsverkiezingen de reele stemmen die tellen. Bij een Eerste Minister is het vaak de coalitie, een interpretatie van stemmen, die wint. Uiteenlopende visies over de democratie. Voor- en tegenstanders, maar dat is een ander verhaal.


In Tanzania wordt de regeringspartij na 54 jaar, zwaar op de proef gesteld. En dit door de oppositieleider, voormalige Eerste Minister Lowassa, die ontzet is uit zijn functie wegens een corruptieschandaal. Edward Lowassa ontkent tot de dag van vandaag dat zijn kabinet iets te maken had met het schandaal.
Als oppositieleider heeft hij veel aanhang. Hij zou vooral opkomen tegen de corruptie van de zetelende Presidentspartij CCM en wil de trage groei van Afrika's meest bevolkte land, omkeren.

De prioriteiten in deze verkiezingen zijn niet wereldvreemd: opvoeding, opleiding en gezondheid. De beloftes zijn ongeveer hetzelfde in beide kampen. De CMM, reeds 54 jaar in het zadel, wil blijven ijveren voor wat het staat, Lowassa wil op het paard geraken door verandering. Aan de Tanzaniers de keuze...
bron: Al Jazeera 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten