dinsdag 24 maart 2015

Napoleon, Josefientje en de Romanov's in Hermitage


Caroline Marie Bonaparte en Prins Christophe B
De directe nazaten van Napoleon Bonaparte en de Romanov-tsaren wonen vrijdag de opening bij van de expositie 'Alexander, Napoleon en Joséphine' in de Hermitage in Amsterdam. Graaf Alexandre Colonna Walewski en prins Dimitri Romanov zijn eregast en onthullen een gedenkplaat, liet het museum vandaag weten.
De tentoonstelling vertelt over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. Aanvankelijk waren de twee keizers bevriend, maar dit ontaardde in 1812 in een oorlog, waarin Napoleon het uiteindelijk moest ontgelden.

Bezoekers zien onder meer een indrukwekkende presentatie van de oorlog en hoogtepunten uit de kunstverzameling van Joséphine, met werken van Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Canova en Luini.

De expositie is vanaf zaterdag tot en met 8 november te zien.

Charles prins Napoleon
Napoleon I komt uit het adellijk geslacht Di Buonaparte van Corsica. Na zijn kroning tot Keizer, heeft het huis Bonaparte nog andere titels verkregen zoals Koning van Spanje, Koning van Holland, Westfalen ea. De nog levende Bonapartes leven een beetje in onvrede. Charles prins Napoléon is de zoon van Lodewijk Jérôme Victor Leopold Maria Napoleon en Alix de Foresta. Hij is een rechtstreekse afstammeling van Carlo Maria Buonaparte, de vader van Napoleon I. Hij heeft ook banden met het Belgische vorstenhuis, als kleinzoon van prinses Clementine van België is hij de achterkleinzoon van Leopold II. Zijn zoon Prins Christophe Bonaparte is door zijn grootvader aangesteld als hoofd van het huis Buonaparte, na de scheiding van Charles Prins Napoleon. Caroline Marie Bonaparte en Prins Christophe Bonaparte zijn de jongste nazaten en adellijke vrijgezellen in de Franse republiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten