woensdag 11 februari 2015

Valentijntje ValentinoValentijn hangt in de lucht. Restaurants etaleren hun beste menu voor om de koppeltjes te lokken. Iedereen snuistert door de pluchen afdeling van de supermarkt op zoek naar een nutteloos geschenkje voor hun hartedief. Elders in de wereld gaat men naar de vroegmarkt op zoek naar een verse pompoen of gedroogde noten en vruchten om hun geliefden mee te verrassen.
In het Noorden van Canada, in Iqaluit heeft men recht om te klagen over de winterse koude.
Iqaluit, de kleinste provincie hoofdstad van Canada herbergt iets meer dan 5.000 inwoners op een inmense vlakte.

De voedingstoevoer is er elke winter een groot probleem. De poolbewoners eten gedroogd en gezouten voedingsstoffen. Toch is er voor Valentijnsdag goed nieuws. Michel Potvin, lid van de Iqaluit burgers groep: IqaluEat. Hij spant zich in om verse voedingsstoffen op de markt te krijgen in dit deel van Canada. Zij organiseren een markt met bij voorkeur verse groenten en dit in de school Nakasul. Dit zou voor heel wat burgers van Iqaluit een mooi Valentijns feest zijn. Producenten van Ontario en Quebec voeren hun verse producten twee keer per jaar naar deze provincie.
Naast de verse aardappelen, pompoenen, uien en wortelen, zal er, in de sfeer van Valentijntje, ook chocolade te koop zijn.
Het project van de verse markt werd vorig jaar in gang gezet door de groep Carrefour Nunavut. Zij zorgen voor de logistieke ondersteuning. Verder subsidieert het Franse agentschap voor gezondheid (RESAFAN) de opzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten