donderdag 12 februari 2015

Een nieuwe film, nieuwe doorbraak


Berlin Film Festival is op volle toeren. De Duitse pers is euforisch. Het gaat over de film van de Duitser Sebastian Schipper die in zijn film Victory, de jongerentaal centraal stelt. Deze film is ook speciaal omdat het genomen is 'on take'. Gefilmd op locatie en daarna niet meer bewerkt. 
Het scenario gaat over een jonge Victoria, een Spaans jong meisje dat drie maanden in Berlijn verblijft. In deze drie maanden neemt ze verkeerde beslissingen, heeft ze slechte ervaringen en komt ze terecht in een nachtclub waar ze vier jonge Duitsers ontmoet. Eindelijk lijkt het tij te keren en beleeft ze een vrolijke jeugdige nacht met haar nieuwe vrienden. Alleen weet Victoria niet dat de jonge Duitsers op missie zijn. In de morgen willen ze een bank overvallen. Vervult van haar nieuwe vriendschap en vol adrenaline van de avontuurlijke kerels, tuimelt Victoria onwetend in het criminele avontuur.
De overvallers maken een buit van 50.000 euro elk. Jong en onbezonnen fuiven ze een deel er diezelfde nacht nog door, terwijl de politie naarstig naar hen op zoek is. Ze worden gevonden, er ontstaat een vuurgevecht en in de verwarring wordt de leider van de band neergeschoten en eindigt Victoria met een baby in haar armen als gijzelaar in een verlaten gebouw. Een Spaans meisje, piano virtuose en communicatieve vrolijke studente, eindigt in een zwart gat waar ze niet meer uit kan ontsnappen. Een vrij banaal scenario en toch barst de film van originaliteit.
De acteurs lopen met een camera op schouders of hoofd. De adrenaline van de acteurs met deze mobiele camera op zichzelf, reflecteert naar de beelden. De meeste dialoog is een resultaat van de fantastische improvisatie van de acteurs. Het draaiboek van de film telt maar 12 bladzijdes. Schipper is in de wolken met de samenwerking tussen camera en acteurs.'De acteurs hebben bepaalde scenes ingestudeerd terwijl ze op de locatie waren. Daarna interpreteerden ze op elkaar afgestemd.' Het improviseer talent van de actrice Laia Costa die Victoria speelt, is verbazend goed qua timing en emotie. De film is een juweeltje en belooft voor de verdere carriere van deze jonge actrice en de regiseur Sebastian Schipper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten