donderdag 12 februari 2015

Staakt het vuren in Oekraine

In Oost-Oekraïne gaat op vijftien februari een staakt-het-vuren in. Dat hebben de leiders van Rusland en Oekraïne aangekondigd na nachtelijke onderhandelingen. Maar volgens de Franse president François Hollande is er nog veel werk aan de winkel.
De Russische president Vladimir Poetin maakte op een persconferentie bekend dat er een akkoord is over de 'belangrijkste kwesties'. De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland engageren zich om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Ze zullen op regelmatige basis bijeenkomen om de correcte uitvoering van de Minsk-akkoorden te bewaken, en er zal verder overleg gepleegd worden tussen Rusland, Oekraïne en Europa over de gasleveringen. Ook de separatisten hebben het akkoord aanvaard.
De belangrijkste punten van het akkoord:
  • Op 15 februari gaat in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren in.
  • Het terugtrekken van zware wapens uit het gebied.
  • Oekraïne moet de grondwet herzien om de rechten van de bevolking in Oost-Oekraïne te respecteren.
  • Terugtrekking van alle buitenlandse wapens en strijdkrachten.
  • Volgens de Oekraïense president Porosjenko zou Oekraïne tegen het einde van het jaar controle over de grens met Rusland moeten krijgen.
De Franse president Hollande zei dat er nog veel werk voor de boeg was, maar dat er een goede kans is om de situatie in de regio te verbeteren. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei: 'Staakt-het-vuren vanaf 15 februari, dan een terugtrekking van zware wapens. Daarin ligt hoop.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten