dinsdag 24 februari 2015

Positieve mensen leven gezonder

Positieve mensen leven langer, dat is al lang wetenschappelijk bewezen. De zonnige kant bekijken van het leven, je wordt er een gezonder mens van. De maan heeft ook een donkere kant en die heeft nog niemand gezien, buiten een paar astronauten. Waarom moeten we dan steeds in de donkere kant van het leven vertoeven?
De levenslust van positieve mensen is aan te leven, dat beweerdt David Mezzapelle. Het stoelt op gewoontes die we ons eigen moeten maken. Door de jaren heen, als hoofdredacteur van deze krant, kan ik ze alleen maar beamen. 
  • Mensen worden optimistisch geboren. Aan onze creativiteit als peuter om elke dag lachend wakker te worden, ontbreekt het ook niet. Gaandeweg, opgroeiend, komen we iets te vaak de Grompy Cat tegen. Ze werkt aanstekelijk, bijna besmettelijk. Ook optimisme is aanstekelijk, zoek het daarom elke dag op, ook al is het maar 5 minuutjes. 
  • Wees dankbaar voor kleine dingen. En wees niet in stilte dankbaar, overdrijf in het begin een beetje, daarna wordt het een 'gewoonte'. De zon die opkomt, het licht dat door de gordijnen schijnt, een plaatsje in de trein, je kind dat lachend naar je toestapt...daarna volgen de grote dingen waarover je gelukkig kan zijn, vanzelf. Zelf als het echt niet gaat, een zwarte dag, moet je je toch dwingen om met een klein gebaar blij te zijn.
  • Maak eens tijd voor iemand anders. Een tasje koffie voor een collega, werknemer, werkgever. Een praatje bij de oude heer aan de groenten of bij de wasproducten in de supermarkt. Rechtstaan in de bus of tram/trein voor iemand die er moe uitziet. De geest van altruïsme kan je leven een enorme positieve boost geven en het kost je niets, dan even een seconde aandacht.
  • Aansluitend, kan je interesse tonen aan een ander. Gedeelde smart, is halve smart, zo oud als de straat en nog steeds actueel. Je zit vaak in je eigen negatieve kring, als je luistert naar anderen kan het zijn dat jou problemen heel makkelijk te relativeren zijn. En een gerelativeerd probleem is geen probleem meer.
  • Zoek andere positieve mensen op en zet ze niet in een afgesloten hokje van :'die gekken de hele dag lopen te glimlachen'. Het is en blijft aanstekelijk.
  • Neem afstand van wat 'ze zeggen' en van negatief geïnspireerde mensen. Ook dit is besmettelijk. Ontmoediging is een eenrichtingsstraat naar mislukking.
  • Vergeef jezelf, elke dag opnieuw. We vragen zo vaak excuses van anderen en we vergeten hierbij dat we ons zelf bijna nooit vergeven, noch excuses vragen.
  • Tijdens een dood moment: oefen je glimlach. Voor je het weet, plakt hij op je gezicht. Een glimlach activeert gezichtspieren die een prikkel geven aan de hersenen dat alles ok is, dat het goed is, en hierdoor maken de hersenen meer serotonine aan. Dat kennen we allemaal: het 'zaligmakend' hormoon, een wapen tegen stress en vermoeidheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten