zondag 22 februari 2015

Noorwegen, een gebaar dat telt



Denemarken werd geveld door geweld, net als Frankrijk. Deze week werd er een gebaar van vrede getoond door de Joden en de moslims dat geen weerga heeft. De synagoge van Oslo, Noorwegen, werd omsingeld door moslims en Joden in een gebaar van vrede. Hand in hand, zwijgend, riepen ze op tot PEACE.

Gisteren werd door de Noorweegse Moslimgemeenschap een solidaire actie georganiseerd voor de Joden die vorige week stierven tijdens een conferentie van vrije meningsuiting. Terwijl de Joodse gemeenschap hun Shabbat hielden in de Synagoge werd deze omringd door jonge moslims, merendeel meisjes met een hoofddoek. Zij vormden een symbolische kring rond het gebouw. Meer dan 1.000 mensen applaudisseerde dit gebaar. 'Dit bewijst dat er meer mensen zijn die vrede willen dan oorlog,' zei de 37 jarige Zeeshan Abdullah, een van de organisatoren.



 'Er is nog steeds hoop voor de mensheid, voor vrede en liefde tussen de religies.' 




De Sabbat viering werd gehouden in open lucht. Heel wat mensen kwamen erop af, ook niet joden en moslims. De hoofdrabbijn van Noorwegen sprak met een gebroken emotionele stem de menigte toe. 'Kijk naar Noorwegen', hoorden duizenden mensen hem zeggen. 'Dit is uniek. moslims die ook tegen het antisemitisme zijn in de wereld. Ervin Kohn was duidelijk geroerd door het gebaar. 'Werken tegen angst is moeilijk maar het maakt zoveel juist.'
De politiemacht was massaal aanwezig en toch waren ze er gerust in. De menigte straalde kalmte en rust uit. Steiner Hausvik, de commissaris van dienst was voorbereid en stelde 1.300 man op. 'Alles bleef rustig, toch waren we voorbereid.'
De moslim gemeenschap wilde onderstrepen dat de islam een religie van vrede is. Het terrorisme heeft niets te maken met de religie, zo werd onderstreept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten