donderdag 19 februari 2015

Goed nieuws is geen nieuws, WTF!

Mensen vragen zich wel eens af waarom De Redactie met de Goednieuwskrant begonnen is. Deze krant is opgestart in januari 2008. 7 jaar dat we meedraaien in positieve berichtvoering. We hebben andere kranten of bijlages onder de stempel 'Goed Nieuws' de revue zien passeren. Kritiek geslikt van journalisten. Blije trouwe lezers ontmoet. Dat de journalistiek massaal gaat meedraaien in onze oefening om positief te berichten, was geen hoofdreden, wel een natte droom. Alle navolging is Goed Nieuws.



Zelfs de VRT en de nieuwsredactie hebben de weg ingeslagen om hun berichtgeving een positievere wending te geven. De Goednieuwskrant sluit zijn ogen niet voor de slechte en negatieve meldingen, wel voor de manier waarop een nieuwsduiding gegeven wordt. Ook leggen we vaker de nadruk op wat er wel positief gebeurt, na- voor- of tijdens een negatief nieuwsfeit. Een oorlog is een nieuwsfeit en daar kan je niet onderuit. Vertellen wat er tijdens die oorlog gebeury, is ook een nieuwsfeit, en daar ligt hem juist het verschil. Je kan opsommen hoeveel bommen er gevallen zijn, hoeveel burgers er sneuvelen, hoeveel mensen er mee in de sociale neerwaartse draaikolk worden gesleurd. Objectief nieuws dat overal te lezen staat. Het is niet iets dat wij bewust verzwijgen. Wat we wel in de kijker zetten is wat er positief naar boven komt tijdens en na een oorlog of natuurramp. Je kan elke bom beschrijven, de wonden en vreselijke martelingen van naaldje tot draadje uitsmeren. Je kan ook de onderhandelingen uitleggen, de vredesmissies beschrijven en de pacemakers volgen op hun harde maar nuttige tocht naar vrede, onderlinge verstandhouding en wederopbouw van de maatschappij. 

Armoede is vreselijk, maar in elke streek, hoe klein ook, zijn er initiatieven die hieraan werken. Deze laatsten krijgen meestal in het nieuws geen plaats, wegens: niet commercieel genoeg. 
De redactie vond dat deze mensen meer dan wie ook, een plaats verdienen in de pers-spotlights. En als dat niet commercieel is, doen we het maar gratis.

De economische sectoren, zoals oa de landbouw komt in het nieuws als er plagen zijn, als er vervuiling is, als een Europese wet te beperkend is voor een segment van de markt. Leest u ook hoe arbeidsintensief ze zijn? Hoeveel mensen ze tewerkstellen? Hoe er gewerkt wordt aan de ecologie door elke boer in ons land? 

Grote en kleine vlammetjes van hoop, daar is het bij ons om te doen. Mensen bij hun ontbijt een krant voor te houden waar ze goedgezind van worden. Om de positieve kant van elk van ons naar boven te halen. En geef toe, positieve mensen leven langer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten