zondag 22 februari 2015

Europa, het glas is half vol

Griekenland en de rest van Europa zijn tot een 'vergelijk' gekomen. Er is een 4 maand uitstel verleend aan het schiereiland. Na deze tijd krijgen ze een evaluatie.
“Het resterende geld uit het steunprogramma krijgt Griekenland dus pas als het huidige steunprogramma succesvol is afgerond, en het land deze vier maanden verlenging goed heeft doorlopen.”
 De onderhandelingen waren bikkelhard en de leiders van de partij Syriza, partij van de Griekse president, hielden zich sterk. Beide kampen bogen voor elkaar. Geen gezichtsverlies en hoop. Een Europa met weer een half vol glas.

Ook al ligt de WOII zo ver achter ons, het speelde weer een rol tijdens de bikkelharde onderhandelingen. De Griekse leiders zorgde voor een euro-triller waarbij de rol van Griekenland als beschermer van Europa weer de kop opstak. De geopolitiek van dit schiereiland is belangrijk voor het Europese continent. Het leger is een van de best getrainde in Europa, vooral de luchtmacht. Nu Putin af en toe zijn spiermassa laat rollen, is dit een belangrijke troef. 
Voor het eerst werd het conservatieve Europa geconfronteerd met ministers zonder das noch capcones. Zij kwamen op voor hun burgers en hielden zich dicht bij hun verkiezingsbeloftes. De andere Europese leiders wilden de nieuwe politiekers met hun neus op de feiten drukken. 'Een verkiezing winnen is een droom, een land leiden een realiteit,' zo zei de Duitse minister van financiën. Griekenland krijgt 4 maanden te tijd om met zijn eerste terugbetaling te beginnen. Zonder deze vier maanden zou het banksysteem instorten met alle economische gevolgen van dien. Zowel Engeland, Duitsland als de andere probleemlanden Ierland, Portugal en Italië willen dat Griekenland zijn verantwoordelijkheid opneemt. Het gaat vooral over fiscale verantwoordelijkheid.

Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, kreeg niet alleen uitstel, ook dat Europa minder op zijn vingers zou zien. Griekenland beloofde hiervoor dat ze de internationale schuld niet zouden herstructueren en orde in eigen huishouden zouden maken. Hun uitdaging is nu om de staat te moderniseren, fiscale controle op te trekken samen met een sensibilisering voor fiscale verantwoordelijkheid bij hun burgers.

Wat krijgt Europa terug van Griekenland?
Het is makkelijk om te zeggen dat Griekenland een arm land is aan het Euro-staartje. Toch krijgt Europa heel wat terug. Het Griekse leger is geopolitiek gezien van groot belang. Griekenland is het best getrainde leger en de sterkste luchtmacht van Europa. Een belangrijk feit, nu Putin en ISIS het Europa lastig maakt.
De banken in deze ondersteunde landen blijven overeind. Een bankroet van het bankensysteem zou voor een domino effect zorgen in heel Europa. Zelfs de Britten weten dit. De Euro houdt het continent sterk en strijdvaardig en daar plukken we allemaal de vruchten van. Na het compromis met Griekenland kunnen we weer zeggen dat het Europa glas half vol is.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten