zondag 8 februari 2015

De Anonieme Sjaal

Er is ontzettend veel interesse door verschillende media voor een nieuw fenomeen. De 'Anonieme Sjaal'. Je dropt iets handgemaakt ergens ter velde, en de vinder is tevens de rijke eigenaar van het pakje en zijn inhoud. Een concept dat iets meer uitleg nodig heeft.

Op 19 januari (2015) dropte de stichteres haar eerste sjaal bij een supermarkt in Renkum. Geïnspireerd door een groep mensen uit Windsor (Canada) deed ze er een briefje bij:  
voor wie mij vindt. Ik ben speciaal voor jou gemaakt. Omdat het koud is en het leuk is eens iets voor jezelf te vinden. Heel veel plezier en een fijne dag.
Ik postte foto’s van de sjaal in een groep en werd overweldigd door het aantal reacties. Al snel kwam de vraag een eigen groep op te richten voor mensen die dit ook wilden gaan doen. Maandag 14.30 was het moment daar: de anonieme sjaal was geboren! Na een week kunnen we bijna ons 5000e lid verwelkomen, hoe geweldig is dat!Laat je niet misleiden door de naam. De mate van anonimiteit bepaal je zelf. Ook wat je in je pakje steekt, kan gelijk wel handarbeidje zijn. Op het kaartje kan je verwijzen naar de groep in facebook of het Twitteraccount: ‪#‎deanoniemesjaal‬. Mensen kunnen zich aanmelden en vertellen dat ze jouw ‘dropping’ gevonden hebben. Dit betekent dat als je voor je dropping een foto hebt geplaatst, zij kunnen achterhalen wie de gulle gever is.
De verwijzing hoef je natuurlijk niet te doen, zo weet je dat je anonimiteit enigszins gegarandeerd is. Wil je absolute anonimiteit, dan kun je geen foto van je dropping in de groep zetten

De regels van het spel worden klaar en duidelijk uitgelegd.

- Zorg voor een transparante verpakking.
Wees je er bewust van dat je pakketje niet als 'verdacht' kan worden opgevat. Zorg dat je briefje aan de buitenkant goed leesbaar is.
- Drop waar jij je goed bij voelt!
Sjaals, mutsen, knuffels, alles mag! Er is een voorkeur voor handgemaakt. Kun of wil je dit niet, mag je ook iets anders droppen. MAAR: zorg dat wat je dropt nieuw, heel, ongebruikt en ongedragen is. Ook geen etenswaren. We willen niet dat we op den duur klachten krijgen dat we rotzooi verspreiden.
- GEEN commerciële uitingen bij je dropping of op de groep.
Iedere maandag wordt er door 1 van de beheerders een topic geopend waaronder je je FB site, website, goede doel, leuke filmpjes etc. kunt delen. Zo houden we de groep vrij voor droppers en vinders. Let wel: discriminerende, pornografische of ander kwetsende links worden, net als de plaatser resoluut verwijderd.
Dit geldt ook voor links naar patronen of YouTube filmpjes. Deze worden verwijderd. Je kunt de links kwijt in het daarvoor aangemaakte bestand.

- Privacy van vinders: 
Bedenk dat niet iedereen er van gediend is zomaar herkenbaar op het internet te verschijnen. Dit is bij wet ook verboden. Mocht je in je enthousiasme foto’s hebben gemaakt van de vinder, maak deze onherkenbaar of zorg dat je toestemming hebt voor plaatsing ( en vermeld dat). Zo niet moeten we de foto’s helaas verwijderen.


Last but not least: de belangrijkste regel: geniet!! Geniet van het maken, het inpakken, het kiezen van je dropspot, de spanning, en misschien wel de reactie van de vinder en vergeet vooral niet hoe geweldig je bent dat je dit doet!


Heel veel plezier!
Linda Scheijgrond, Diana Borgstrom-Breeschooten, Debbie Koetsier en Matty Kok-Bergsma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten